Известно е, че има два типа хора. Едни не си слагат маска, дори и в магазина и в обществения транспорт, други не ги свалят, дори и навън, когато са на открито.

Маските за еднократна употреба са ефективни също и срещу силно замърсяване на въздуха с изгорели газове в големите градове.

От студа маските се навлажняват, губят защитата си

През зимните месеци, дори и в големите градове, освен с изгорелите газове от автомобилите, въздухът се замърсява и от отоплението на твърдо гориво.

Този поток от вредни вещества, които дишаме, малко или много отслабват защитните сили на дихателната ни система, затова маската навън през зимата, освен ако не сме някъде високо в планината, или на морето, или при ветровито време, е доста полезна.

През зимата маската също и загрява, използва се вместо шал. В студа обаче е по-добре да не се носи – във всеки случай, с цел профилактика на разболяване.

Задачата на маската е да създаде бариера за капките влага, които разпространява човек по време на кашлица и кихане.

С тази задача се справя само сухата маска, веднага щом се навлажни, става безполезна. Ако с влажна маска се влезе в магазина, не можем да се смятаме за защитени.

От какво могат да предпазват шлемовете

Шлемовете, които сега се използват активно, както стана ясно, също не създават пълноценна защита.

Тези шлемове предпазват от прах, но не и от вируси. Причината е, че те не прилепват към лицето, множество миниатюрни вирусни частици е възможно да попаднат както от организма във външна среда, така и обратно.

Като заключението, може да се каже, че на открито при студено време е по-добре маската да се сваля и да се заменя с шал. Освен това в една от заповедите на здравния министър за задължителното носене на маски на закрито, изрично е посочен и шалът, като средство, което може да ни отърве от глоба за неносене на маски на закрито.

Не може да се окаже обаче какъв е ефектът на маските върху заболеваемостта, само се предполага, че намаляват риска на индивидуално ниво, но на колективно неяснотите стават още повече.