Зимата е в разгара си, а за грип засега не се чува нищо. Кога се очаква тази сурова епидемия, с която ни плашеха още от лятото?

Защо не се чува нищо за новите опасни грипни щамове

През есента се очакваха не нови щамове, а генетични разновидности на тези щамове, които циркулираха в предходните сезони. Те също повишават заболеваемостта, но не толкова критично, както принципно новите вируси, срещу които имунната система не е формирала имунитет.

Обикновено грипният вирус идва през ноември, а пикът на заболеваемостта идва към средата – края на януари, към този момент ситуацията е изключително добра, което е рядко изключение, както у нас, така и в цяла Европа.

Причина за това са както карантинните мерки – маски, социална дистанция, миене на ръцете, ограничение на контактите, които действат по цял свят за предотвратяване разпространение на коронавирусната инфекция, те възпрепятстват разпространението на грипа.

Между първата и втората вълна

Съществува мнение, че грипът не е дошъл тази година, защото коронавирусът не допуска друга инфекции.

Това обаче не е така. Известно е, че COVID-19 е регистриран първо в Китай по същото време, когато там е пикът на грипната епидемия. Освен това по данни на китайски лекари, много тогава са боледували от грип и от COVID-19 едновременно, заради което протичането при тях е било изключително тежко.

Ваксина срещу грип и коронавирус – не е ли опасно толкова често

Много хора са убедени, че ваксините притежават кръстосана защита. Затова ваксината против грип не предпазва от коронавирус и обратното.

Тези, които са се ваксинирали против грип, са направили това отдавна. Кампанията за ваксинация против грип стартира през септември, а повечето се ваксинираха през октомври-ноември. Това е напълно достатъчно време. Достатъчен интервал между ваксините се смята прекъсване от 2-3 седмици.

Също е важно да се помни, че ваксината против грип е от най-краткотрайните. Срокът на защита средно е около 6 месеца. Затова е погрешно широко разпространеното мнение, че от грип ще ни предпази миналогодишната ваксина.

Поява на нови щамове не се очаква, и затова има надежда, че тези, които не са се ваксинирали, през този сезон имат и защита от грип, поради формирането на имунна памет, която се изгражда след среща с вируса през предходните сезони.

На лекар спешно

Грипът, както и COVID-19, всеки прекарва по различен начин. При някои няколко дни, други са извън строя около месец. От какво зависи сценария на болестта?

Тежкото протичане на грипа, както и всяка друга вирусна инфекция, се определя от 3 фактора, по-тежко боледуват хората от тези вируси, с които не са се сблъсквали, вирусното натоварване – колкото повече частици са попаднали в организма, толкова по-трудно е справянето с вируса, и индивидуалните особености на организма.

В рисковата група по отношение на тежкото протичане на грип влизат граждани в напреднала възраст, малките деца, а също и при съпътстващи заболявания – захарен диабет, хронична сърдечна недостатъчност и т.н.

Тези категории хора при подозрение за грип трябва задължително да се консултират с личния лекар.

Грипът е едно от малкото вирусни заболявания, при които съществува ефективна етиотропна терапия, това са препарати, които разрушават вируса и потискат неговото размножаване.

Приемът на такива лекарства е най-ефективен в първите 48 часа на заболяването. Съответно колкото по-рано човек се обърне към личния лекар, толкова повече шансове има за бързо оздравяване.

Медицинска помощ е необходима за предотвратяване на развитие на усложнения, с които е толкова опасен грипът. Възможно е те да се развият толкова бързо – пневмония, така и отложено – усложнения от страна на сърдечно-съдовата система.

Усложненията са по-чести при хронични заболявания, които по време на грипната инфекция, не трябва да спират лечението на основното заболяване.

Как да се избегне заразяване с грип, възможно ли е

Напълно е възможно. Необходимо е да се помни, че най-заразен е човек от момента на появата и в първите 2-3 дни на болестта, когато протича активна репликация /самовъзпроизвеждане/ на вируса. Същевременно е необходимо или да се изолира заболелия, или максимално да се дистанцираме от него, при принудително общуване – да се носи маска.

След като концентрацията на отделения от заболелия вирус намалее – 4-5-ти ден от болестта, е достатъчно да му се даде отделен съд и колкото се може по-често да се проветрява помещението.

Грипът се предава не само по въздушно-капков път, но и по контактен път, за профилактика на заболяването е много важно спазването на правилото за чистите ръце.

Какви правила са най-ефективни при грип

Действайки непосредствено на вируса, тези препарати възпрепятстват неговото проникване в клетката или блокират ензимите, които му позволяват да се размножава.

Грипният вирус се размножава в организма с невероятна скорост. За борба с вируса са необходими съвременни препарати, които действат още преди вируса да е проникнал във всички клетки. Тези лекарства, изписани в първите 2 дни от появата на симптомите, намаляват:

  • Продължителността на болестта;
  • Намаляват изразеността на симптомите;
  • Предотвратяват усложненията.

Доказана ефективност притежават:

  1. Оселтамивир – тамифлу, номидекс, инфлуцеин, оселтамивир;
  2. Занамивир – реленза.

Как е текущата епидемиологична обстановка у нас

Според информацията на Националния център по заразни и паразитни болести острите вирусни заболявания са с тенденция към спад през 1-вата и 2-рата седмица на 2021 г., като данните за 3-тата седмица се очаква да бъдат публикувани на 25.01.2021 г., тоест в понеделник.

В средата на ноември 2020 г. бе отчетено известно покачване на заболелите от остри заразни заболявания, но след въвеждането на новите по-засилени противоепидемични мерки и изпращане на повечето ученици на дистанционно обучение, се наблюдава трайна тенденция на понижение на заразените.

Това е една от причините, най-вероятно, поради която от здравно министерство и от Оперативния щаб упорито отказват да облекчат мерките, като допуснат отварянето на барове и заведения.

Може би основният аргумент е новият щам на COVID-19, който се смята за много по-заразен.

Следва обаче да се съобрази, че това беше чисто политическо изказване, и толкова бързо не може да се направи преценка, че наистина е по-силно заразен и смъртоносен.

Преглед на епидемиологичния бюлетин, обявяван от Националния център по заразни и паразитни болести показват значително понижение на случаите, например, на гастроентерит и ентероколит, като в периода 11-17.01.2021 г. са отчетени около 34 случаи на тези заболявания.

От началото на годината случаите са 60, а за същия период на 2020 г. са били с близо 800% повече, или 413 случая повече.

Възможно е по-добрата хигиена на ръцете да допринася за по-ефективна защита и от тези заболявания, или пък такива случаи изобщо не се регистрират и остават като скрити, тъй като понижението е доста значимо.

Друго опасно в миналото заболяването, от което продължават да се регистрират единични случаи до днес, това е дизентерията – шигелоза, от средата на ноември до 17.01.2021 г. не са регистрирани нови случаи. Това също може да се дължи на по-добрата хигиена.

Значителен спад се наблюдава и при случаите на салмонелоза, като за първите 2 седмици на 2021 г. са регистрирани 3 случая, като единият от тях не е потвърден.

За сравнение в началото на 2020 г. заболелите от салмонелоза са били 33 или с 11 пъти повече спрямо сега, или с 30 по-малко.

През първата седмица на 2020 г. е наблюдаван своеобразен пик на заболелите от салмонелната бактерия – 20 случая за 7 дни. Още две значителни покачвания на болните от салмонелоза са отчетени в седмицата след Великден 2020 г., тоест след 20 април, и през първата седмица на юли.

Това в първия случай най-вероятно е свързано с изобилните трапези по Великден, а през юли, заради началото на сезона на морето.