Националните кухни, които помагат за намаляване на риска от затлъстяване и опасни заболявания.

Всяка държава си има своите хранителни навици и национални ястия. Много от тях съвместяват прекрасен вкус и полза за здравето.

Къде националната кухня е най-близка до здравословно хранене

Скандинавски държави - малко захар и полезни мазнини

Разпространението на затлъстяването в северните скандинавски държави – Норвегия, Дания, Швеция и Исландия, винаги е било ниско, но както и по цял свят, пълните започват да се увеличават.

През 2004 г. това тласна група диетолози, готвачи и учени да създадат скандинавска диета, основа за която са традиционните диети на северния полуостров и на островите около него.

Храните, които се препоръчват са с малко захар и мазнини, за сметка на това има много фибри, риба и морски дарове.

Изследванията показват, че този начин на хранене добре влияе на здравето – помага за нормализиране на килограмите, за понижаване на артериалното налягане и за защита на кръвоносните съдове от атеросклероза.

Феновете на скандинавската диета препоръчват по-често да се ядат плодове, бобови, зеленчуци, пълнозърнести, ядки, риба и морски дарове, рапично масло, немазни млечни продукти, натурални подправки.

В умерени количества се препоръчва – месо, риба, сирена, кисели млека.

Червеното месо и храните с високо съдържание на животински мазнини също може да се яде, но не всеки ден, а колбаси, шунка, полуфабрикати и храни с добавени захари не са изобщо са предпочитане.

Франция - месо, колбаси, но и вино

Традиционната френска диета не може да се определи като здравословна – наситените мазнини в нея са твърде много, а те водят до заболявания на сърдечно-съдовата система.

Французите обаче рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, ниско е нивото и на смъртността от тях. През 80-те години на миналия век това бе определено като френски парадокс.

Закуската на французите обикновена е лека, а неизменна част от добрия обяд и вечеря е месото. Това може да е говеждо, свинско или пилешко.

Французите обичат много колбаси и шунка, макар и диетолозите да отнасят такива храни към категорията на обработеното месо и го смятат за вредно за здравето.

Неизменна част от националната кухня са субпродуктите, сирената, също източник на наситени мазнини, всевъзможни сладкарски изделия.

Каква е причината за френския парадокс? Скептиците твърдят, че в страната системата на здравеопазване не функционира добре и повечето случаи на исхемична болест на сърцето остават неоткрити.  

Има и друга версия – крепкото здраве на сърдечно-съдовата система на французите се свързва с употребата на червено вино.

В напитката се съдържат флавоноиди, които предпазват кръвоносните съдове от вредни мазнини. Изследванията показват, че умерените дози алкохол помагат за намаляване на смъртността, включително и от сърдечно-съдови заболявания, с 24-31%.

Япония - много риба, но и повечко сол

Япония – страната с най-висока очаквана продължителност на живота. И макар на този показател да влияе не само характерът на храненето, тази статистика е повод да се вгледаме в храненето на японците.

Основата на традиционната японска кухня са зеленчуци, риба, морски дарове. Японците обичат сирене тофу, водорасли, калмари, октоподи. Основно тази храна е нискокалорична, и се ядат на малки порции.

Проблемът със затлъстяването не стои така остро в Япония, както в западните държави. Смята се, че всеки човек може да бъде строен, ако се храни правилно и води здравословен начин на живот.

Не всички японски хранителни навици са полезни за здравето.

Суши и ролцата от раци традиционно се готвят от сурова риба, а това е най-малко риск от заразяване с H.pylori.

Японците предпочитат и доста да солят ястията, а това също крие определени рискове за здравето.

Израел - много зеленчуци

Според резултатите от изследването, публикувани в Lancet, Израел влиза в топ държавите с най-здравословни хранителни навици. Заема трето място по ядене на зеленчуци, отстъпва само на Гърция и Турция.

Местните жители обичат да правят салати от домати и краставици, техните любими плодове – цитрусови, грозде и диня.

На голяма популярност у нас се радват говеждо и риба. В Израел се ядат малко яйца.

Здравословното хранене в Обетованата земя не е като принудителна мярка както в Западна Африка, а съзнателен избор и добра традиция.