Неотдавна в списъка на най-добрите тенденции в света на фитнеса съвсем неочаквано се озова ходенето – обикновеното старомодно ходене, което не изисква специална екипировка и допълнителни разходи. Грешка ли е това или в обществото настъпи промяна?

Това, че обикновената разходка внезапно стана модерно спортно направление най-малкото изненадва, особено ако се отчете всичко, което сме слушали за фитнеса през последните няколко години.

Интензивните тренировки вече не са на мода

Световният обзор на тенденциите в областта на фитнеса показва, че високоинтензивните интервални тренировки са популярното направление и през тази година. В Европа се предпочита спинингът – имитация на колоездене.

Ходенето не се вписва в идеята за бърза, интензивна и ефективна тренировка, която избираме ние – най-заетите хора в историята на човечеството.

По-задълбоченият поглед върху това как хората тренират, показва друга тенденция – преход от бързи направления към по-бавни, макар да не е задължително трудно, по-умерени форми на фитнеса.

Съзнание – това е дума, което най-често се среща в света на спорта – съзнателно движение, поток, съзнателен контрол. Представете си противоположност на вдигането на щанги – това е съзнателно движение.

Пълно осъзнаване на движенията - защо това е важно

Идеята се състои в това, че ако сме съзнателни, то всяко упражнение се изпълнява с точност и пълно осъзнаване на физически механизми на тялото. Казано накратко, йогата е съзнателно, бърпито не е.

Още по-важно е да сме достатъчно осведомени, за да виждаме общата картина, да открием свои физически, духовни и емоционални потребности.

При редовни интензивни тренировки можем да забележим, че състоянието ни е както преди –под стрес сме и неспокойни, кожата е отпусната, а мускулният тонус е неравномерен.

Когато открием всичко това, можем да изберем за себе си най-добрият сценарий, който трябва да започне с промени в начина на живот.

Звездният инструктор Дейвид Хигингс смята, че осъзнатостта е неизменна част от тренировката.

Фитнисът не е панацея срещу липсващата двигателна активност

Фитнес залата не може да замени активността през седмицата. Осъзнатостта в спорта – това е нещо ново за повечето хора, макар и да е съществувала винаги.

Хората започват да разбират, че не е задължително да се опитват да убият себе си, за да получим важни и значими резултати.

Хигингс тренира актьори и каскадьори за художествени филми. На хората, които тренира, препоръчва намаляване на въздействието на всички негативни фактори, които го заобикалят, било то заради напрежение в гърба заради продължителното седене или заради светлината, която излъчва мониторът.

За предпочитане е да се повдигнем от офис стола в обедната почивка и да излезем на разходка – да подарим слънце на своята кожа поне за 20 минути.

Всички тези детайли имат голямо значение, а посещението на фитнес – това е само черешката на тортата. Голяма част от успеха е това, което правим всеки ден.

Интензивните тренировки са бързо решение, но не позволяват в пълна степен да контролираме своето тяло, за да можем безопасно да изпълняваме упражненията.

Инструкторът Хигингс се интересува от здравословния начин на живот, дълготрайност и контрол на движенията.

Трябва да сме по-внимателни към себе си, ако смятаме да изживеем по-дълъг, щастлив и здравословен начин на живот.

Осъзнатите упражнения като йога и пилатес стават все по-популярни, тъй като хората стават все по-информирани, докато HIIT не носи нищо друго, освен бързи резултати.

Хората стават по-внимателни към своето тяло и се опитват да му въздействат разумно.

Какви тренировки се смятат са осъзнати

Добрият пример – LIIT – интервална тренировка с ниска интензивност, по време на която бягането се заменя с ходене.

Още един отличен вариант – LISS, тренировка с ниска интензивност на постоянна скорост, било то плуване, бягане или спортно ходене.

Тези тренировки са насочени към стимулиране на кръвообращението, метаболизма и раздвижване на ставите.

Ако правите упражненията бавно и осъзнато, можете да почувствате всеки участващ мускул.

Ако правите нещо по-бързо, не работите с целия мускул, а с времето още рискувате да си докарате и травма.

Ходенето често дори не се смята за спорт, по-скоро се отнася за занятията за тези, които физически не могат да си позволят по-интензивни тренировки.

Този вид физическа активност излиза на първи план, тъй като хората все по-често се замислят за съзнателно движение за дълголетие в добро здраве.

Ако резултатът от тренировките ни са травми и болезнени усещания, какъв е смисълът от такъв спорт.