Ако имате време, но не може да се наспите, причина за това може да бъде нагласата за почивка или лошите навици през нощта.

Голяма част от хората в зряла възраст се оплакват от липса на достатъчно сън. При някои хора, причината за смущенията в съня може да са кратките дрeмки, но при други може да е резултат от преживян стрес или безпокойство.

Променете настроението си за почивка

Сънят е от основно значение за правилното функциониране на организма, затова трябва да се уверим, че получаваме необходимото ни време за релакс и възстановяване.

Лишаването от сън има много странични ефекти като умора, нервност, трудности при концентрацията и други, които не са толкова видими. Недоспиването може да бъде причина за поява на главоболие, раздразнение или промени във външния вид и състоянието на организма.

Доказано е, че ако се лишите от сън само за една нощ, хората ще ви възприемат като по-малко привлекателни. Благодарение на жълтеникавата кожа, зачервените и подпухнали очи, тъмните кръгове около очите, ще изглеждате тъжни, по-малко здрави и недотам отзивчиви.

С течение на времето способността на организма да възстановява нормалното състояние на кожата също се нарушава, което води до поява на бръчки и по-бързо стареене. Недоспиването може да бъде причина за увеличаване на телесното тегло, понеже се отразява на ефективността на тренировките, начина на хранене и метаболизма.

Отразява се и на умствената дейност, като нарушава когнитивните способности и бързината, с която решаваме проблемите. Липсата на сън се отразява и на емоциите, уморените хора са по-раздразнителни и склонни към депресия.

Доказано е, че безсънието ограничава възможността за бърза реакция и в някои случаи шофирането при липсата на достатъчно сън се оказва по-опасно от шофирането в нетрезво състояние. Според статистиката, това е причината за 1550 смъртни случая и над 71 000 ранени при катастрофи.

При хора, страдащи от системно недоспиване, се наблюдава по-висок риск от поява на диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и болестта на Алцхаймер.

Не отлагайте времето за сън

Не е нужно да сте изтощени, за да спите. Според проведените проучвания, по-голямата част от хората осъзнават нуждата от пълноценен сън и отделят достатъчно време за него. Но голяма част остават будни до късно през нощта, докато не усетят умора.

Променете начина си на мислене и си създайте график за сън. Избягвайте физическото натоварване и кофеиновите напитки преди да си легнете. Ако причината ви за безпокойство се дължи на стрес или негативни мисли, опитайте се да се разсеете със забавно клипче или релаксираща музика.

Упражненията през деня ще ви осигурят по-дълъг и спокоен сън

Нещо повече - някои експерти препоръчват практикуването на йога за по-качествен и здравословен сън. Интересен факт е, че хората, които се събуждат по-рано, имат по-малко повтарящи се негативни мисли. За да имате спокоен сън през нощта е важно да се освободите от нещата, които отвличат вниманието ви в спалнята.

Изключете смартфоните, таблетите, компютрите и телевизорите най-малко 30 минути, преди да заспите. Преди да си легнете, четете книга или журнал, говорете си, слушайте музика, която ви успокоява. Уверете се, че леглото ви е удобно и поддържайте ниски температури и приглушена светлина в спалнята, за да се унесете по-бързо.