Теченията са нормално и физиологично явление за организма на всяка жена. Възможно е те да променят своята интензивност, гъстота и цвят в зависимост от фазата на менструалния цикъл, но се появяват винаги.

Естествените физиологични течения на здравата жена нямат никакъв цвят – могат да бъдат прозрачни или белезникави в зависимост от фазата на цикъла, нямат миризма, възможно е да има такава, но тя е слаба, естествена и в никакъв случай не е неприятна.

Всякакви отклонения от нормата, появата на обилни, обагрени течения или пък кръвотечения, а също и такива с неприятна миризма са повод да бъде потърсена гинекологична помощ, тъй като много от възпалителните и инфекциозни заболявания се проявяват именно чрез този симптом.

Тревожен симптом са кафявите течения. Това е повод незабавно да бъде потърсена лекарска помощ. Гинекологът ще назначи редица диагностични изследвания, за да е възможно да установи причината за поява на течения с такъв цвят.

Кафяво оцветяване те придобиват при попаднали в тях частици кръв или сукървица, тоест телесна течност, съдържаща кръв, което е признак за патология на женските полови органи.

Причини за поява на кафяво течение

Възможно е да са много различни, но всички те са опасни за организма и могат да бъдат:

• Инфекциозни заболявания, предавани по попов път;
• Възпалителни процеси в органите на малкия таз;
• Начало на менопауза;
• Рак на шийката на матката;
• Извънматочна бременност;
• Страничен ефект от прием на медикаменти;

Най-честите причини за поява на кафяви влагалищни течения са патологии на ендометриума, на лигавицата на матката, тоест ендометрит.

Симптомите на това заболяване са както теченията с кафяв цвят с неприятна миризма, които могат да се появяват преди и след менструалното кръвотечение, а също и във всеки друг ден от цикъла.

Този симптом се съпровожда с дърпащи болки в долната част на корема. Опасността от това заболяване се състои във вероятността то да премине в хронична форма.

Хроничният ендометрит поставя под заплаха протичането на бременността. Оплодената яйцеклетка се закрепва именно към ендометриума, затова ако лигавицата на матката е засегната от заболяването, е възможно да възникнат проблеми.

Кафявите течения могат да бъдат също и симптом на патология на шийката на матката. Това е специфичен орган, който няма нервни окончания – това е предвидено специално от природата, в противен случай жените биха умирали при раждане от болкови шок.

Затова ако в шийката на матката започнат някакви патологични процеси – жената не чувства болка и други неприятни симптоми.

Необичайни течения могат да възникнат при ендометриоза на маточната шийка, а също и при други заболявания, включително и при онкологии.

Диагностика и лечение

Тъй като причините за възникването на това явление могат да бъдат различни, то задължително е необходима консултация с гинеколог, който да установи заболяването, предизвикващо появата на необичайни течения.

Само правилно поставената диагноза ще позволи назначаването на ефективна терапия.

Обикновено се използват следните диагностични методи

• Визуален преглед;
• Колпоскопия;
• Ултразвуково изследване на половите органи;
• Лабораторни изследвания за откриване на заболявания, предаващи се по полов път;
• Вземане на проби за определяне на състоянието на вагиналната микрофлора;

Важно е да се отбележи, че при кафяво влагалищно течение в никакъв случай не следва да се отлага посещението при гинеколог. Ако симптомите затихнат това не означава, че заболяването, което ги е предизвикало е преминало.