Много хора, които желаят да отслабнат бягат ежедневно по 15 минути сутрин или вечер, а не виждат видими резултати. Защо? Тъй като е необходимо да се бяга по специална методика.

Бягането за отслабване е достатъчно ефективен метод, тъй като при бягането натоварването равномерно се разпределя по всички мускули, а поради ускоряване на дишането и биенето на сърцето, се активизира метаболизма и изгарянето на мазнините.

Освен това бягането позволява мускулите на краката да станат по-релефни, а тялото по-грациозно, поради равномерното развитие на отделни мускулни групи.

Но много от желаещите да отслабнат бягат ежедневно по 15 минути сутрин или вечер, а видими резултати все още не се забелязват. Защо се получава така?

С какво бягането е полезно?

Укрепва всички мускули на тялото комплексно. Насища кръвта с кислород, увеличава жизнения обем в белодробната тъкан, укрепва сърдечните мускули и кръвоносните съдове, прави костите по-издръжливи и здрави.

Защо някои хора, макар и да бягат не отслабват?

Много хора в желанието си да отслабнат правят определен пробег, който обаче се оказва безрезултатен. Ако бягате ежедневно по 20 минути е невъзможно да отслабнете, това е особеност на физиологията.

Но не всички знаят, че бягането за отслабване много бързо предизвиква разочарование и се изоставя като практика.

При джогинг, тоест при бягане с невисока скорост, енергията за мускулите постъпва от запасно вещество в черния дроб – гликоген, това е захар, която се натрупва в черния дроб за натоварвания.

И достига за 30-40 минути активни занятия и подхранва мускулите с енергия.

Ако бягането не е продължително, организмът изразходва част от гликогена и при първото хранене неговите запаси се попълват. Затова за мазнините като източник на енергия организмът просто не достига, а килограми не се свалят.

Как да бягате, за да отслабнете?

Обикновено организмът превключва на мазнини, когато основният кръвен поток се насочи към мастните отлагания и в тях се увеличава концентрацията на кислород.

По тялото си можете да разберете кога това се случва – когато започнете да чувствате умора и дишането ви стане тежко.

И за да изгорят активно мазнини при джогинг е необходимо да е с продължителност минимум 50 минути, а най-добре един час.

Тогава метаболизмът активно се превключва на изгаряне на мазнини.

Но повече от час и 15 минути също няма смисъл да се бяга, тъй като мазнините се разграждат бавно и метаболизмът започва да попълва недостигът на енергия от белтъците и в резултат се губи мускулна маса.

Интервално бягане

Ако нямате свободно време за джогинг и за изгаряне на мазнини, а ви се иска много да отслабнете има вариант за интервално бягане.

То не е подходящо за вас, ако пушите или имате проблеми със сърцето или заболявания на кръвоносните съдове.

Натоварването върху белите дробове и кръвоносните съдове при интервално бягане е колосално, но заради крайните резултати наистина си струва.

Интервално бягане наричат тренировката с максимални натоварвания и периоди на отдих. Обикновено се прави по следния начин – първите 100 метра се изминават с бърза крачка, като целта е загряване на ставите, сухожилията и се засилва притокът на кръв към тях.

Следващите 100 метра се бягат на спринт, в максимално възможен темп. След спринта се връщаме на джогинг и възстановяваме дишането си, като си отдъхваме.