„Книгите са най-мълчаливите и най-верните приятели; те са най-достъпните и най-мъдрите съветници, и те са най-търпеливите учители“

Чарлз Уилям Елиът

Навярно, всеки от вас нерядко си казва: „Трябва да чета повече книги“. Около вас има море от информация, която искате да получите и вероятно желаете да си изградите нови навици.

Вероятно благодарение на четенето, вие желаете да станете по-добър родител, приятел, сътрудник, шеф, писател, предприемач. Или искате да се потопите в увлекателна история и да видите света в напълно различна перспектива.

Но, когато се завръщате у дома след дългия работен ден, вие се поддавате на изкушението – пускате телевизора, след това лягате на дивана, влизате във Facebook и от време на време гледате клипове в Youtube.

Без изобщо да се усетите, става време за лягане. Днес е поредният ден, в който не ви останало време за четене.

Ако в гореописаната ситуация виждате себе си, не се притеснявайте. Не сте сами. Социологическо проучване, проведено в Америка, показва, че за последната година половината от населението на САЩ е прочело 5 или по-малко книги.

У нас наскоро също излязоха данни от подобно проучване, чийто резултати бяха подобни на тези в САЩ – едва 14% от населението на България над 18-годишна възраст е прочело над 15 книги за изминалата 2014 година. Но това не трябва да бъде така.

Винаги носете със себе си книга

Когато носите книга със себе си, е по-малка вероятността да „закиснете“ пред телефона или да се замечтаете, стоейки някъде на опашка. Ако вие прекарвате времето, през което чакате, с книга в ръка, то количеството на книгите, които ще прочетете съществено ще се увеличи.

Отделяйте време за четене преди лягане

10 или 15 минути четене преди сън – отличен начин да се отпуснете след тежък работен ден.

Спете достатъчно

На повечето от вас вероятно ще им се стори, че на този съвет тук изобщо не му е мястото. Но нека да обясним.

Много хора искат да почетат, когато отиват на работа с метрото или с мотрисата, но тъй като през нощта те не са се наспали, то съответно решават да подремнат. Ако вие сте си добре отпочинали, то можете да използвате времето си на път за толкова ценното четене.

Следете с пръст или с молив или химикал, когато четете

При четене вашите очи „прескачат“ от една дума на друга /нерядко вече прочетена/ - това е напълно естествено. По този начин вие подсказвате на вашите очи до къде сте стигнали. Само този съвет може да увеличи продуктивността на вашето четене с няколко пъти.

Използвайте електронен четец

Така вие можете да настроите за себе си размера на шрифта, можете да изпратите книгата на няколко устройства, можете да отделяте част от текста и да правите отбелязвания и най-важното всички тези неща и много други можете да правите с едната си ръка.

Електронният четец е изключително удобен, ако сте в препълнен автобус и трябва да се хванете за някъде.

Купувайте си аудиокниги

Ако предпочитате да четете „с уши“, то този вариант за вас е идеален.

Четете само по една книга

Колкото ѝ примамливо да ви се струва да започнете и друга книга, опитайте да се концентрирате само върху тази книга, която четете в дадения момент, така вие ще получавате много повече от всяка книга.