Малко хора се замислят, че емоционалното състояние на човека играе не по-малко важна роля за здравето от правилното хранене, поддържането на физическата активност, пълноценният сън и липсата на вредни навици.

В резултат на изследвания австралийски учени стигнали до еднозначния извод – отрицателните емоции могат негативно да се отразяват на нашето здравословно състояние.

И ако човек, който се придържа към правилата за здравословен начин на живот, има при това определени психологически проблеми, то той не следва да се счита за напълно здрав.

За съжаление, негативните емоции и дразнещите психиката фактори се срещат в нашия живот почти навсякъде. Но ако отрицателните усещания продължат дълго време, това може да доведе до нарушения във функциите на органите и системите на организма.

Такива разрушителни емоции като гняв, ненавист, горчивина, негодувание, скръб могат осезаемо да понижат защитните свойства на имунната система на човека, правейки го уязвим пред различни инфекции.

В продължение на 5 години австрийските учени провеждали психосоматични изследвания, целта на които била да се определи връзката между отрицателните емоции и здравословното състояние на човека.

По време на своите наблюдения изследователите идентифицирали 5 емоции, които по-силно от останалите се отразяват на психическото и физическото здраве.

Алчност – учените твърдят, че склонните към лакомия хората повече от останалите са предразположени към хранителни разстройства и заболявания на стомашно-чревния тракт. Сред алчните хора са повече тези, страдащи от анорексия или булимия.

Ревност – тази емоция притежава свойството да потиска интензивността на синтеза на полови хормони, което влече след себе си хормонални нарушения и предизвикващи импотентност при мъжете и безплодие при жените.

Ревнивите хора са по-често с понижено сексуално желание и с проблеми в интимната сфера. Освен това, ревността може да доведе до възникване на синдрома на хроничната умора и до депресия.

Завист – ако човек е неспособен да се радва на постиженията на околните, при с 2.5 пъти се увеличава риска от получаване на инфаркт.

Самосъжаление – обикновено стимулира образуването на допълнителни количества от хормона ацетилхолин, което в някои случаи може да повлече след себе си заболявания на черния дроб.

Статистиката на провежданите диагностични процедури в Австрия показва, че хората, които се самосъжаляват също така са предразположени към това да имат по-ниски нива на кръвната захар и към нарушено храносмилане.

Самосъжалението е негативен начин на мислене, за който е характерно, че човек се отдава и оправдава своите слабости и проблеми, което води до това, че самите те не отшумяват от само себе си, а само стават още по-големи и започват още по-сериозно да пречат на живота му.

Според психолозите самосъжалението е най-присъщо за безотговорните и мързеливи хора, които предпочитат да оплакват себе си на нечие рамо, вместо да поемат 100% отговорност за собствения си живот.

Чувство за вина – учените са установили, че гневът на един човек към него самия е пътят към понижаване на защитните свойства на собствения му имунитет. Ако човек е склонен към самобичуване, обвинявайки себе си за всички жизнени несгоди, това може да стане причина за онкологични заболявания.

Ако вие сте убедени, че тези ваши преживявания се отнасят именно за вас, това означава, че е наложително да се научите да прощавате на себе си, че грешка може да направи всеки един от нас. Старайте се да контролирате своите отрицателни емоции и повече да се радвате на живота.