Когато сте болни, вашият лекар със сигурност ще препоръча да се ваксинирате с противогрипна ваксина; но учени от CDC (център за болести) казват, че противогрипната ваксина в последните години не е толкова ефективна и има вероятност отново да хванете грип.

Доктор Лий Уинъкър, лекар от Американския колеж по медицина, споделя няколко начина, по които медицинските професионалисти избягват настинки и грип:

Той все пак препоръчва да вземете противогрипна ваксина, въпреки че е само 23% ефективна тази година - може да сте един от хората, на когото тя ще помогне.

Повече свеж въздух винаги е полезен- вземете си отпуска и направете кратка екскурзия в планината или пък просто се разходете в парка!

"Ако денят е слънчев, можете да получите повече витамин D. " каза д-р Уинъкър. "Хората, които са с ниско съдържание на витамин D получават повече респираторни инфекции. "

Винаги трябва да миете ръцете си - може да е твърде старомодно, но винаги работи. Експертите от CDC казват, че миенето на ръце е един от най-ефективните начини за предотвратяване на разпространението на болестта: "Чистите ръце могат да спрат микроби от разпространение от един човек на друг и после през една цяла общност."

Задържайте дъха си - изследователи от Масачузетския технологичен институт обясняват, че насилствени респираторни събития като кашлица и кихане играят ключова роля в прехвърлянето на респираторните заболявания. Ако някой кихне или кашля близо до вас, обърнете главата си далеч и задръжте дъха си за 10 до 15 секунди!

Пазете носа на топло - Акико Ивасаки, съавтор на изследване, което установява, че обхващането на носа ви с шал може да ви помогне да оздравеете или да не се разболявате, защото така микробите по-трудно ще навлизат в тялото ви.

Избягвайте прекомерната употреба на алкохол - алкохолът може да раздразни имунната ви система. Имайте предвид това следващия път преди да пиете!

„Избягвайте изморителни упражнения - интензивните упражнения подлагат под напрежение имунната ви система за следващите 72 часa!

Сънят е здраве- дори два-три дни на недоспиване вече ни превръщат в лесна жертва на вирусите, затова не бива да го допускаме. Логиката е, че когато организмът трябва да работи в екстремни условия - преумората е такъв фактор, имунната система не работи с пълен капацитет.

Гаргари - дори само с вода. Гаргари с хладка солена вода са традиционни за народната медицина от миналия век, но използването на метода получи тласък през последните години, след като се появиха и научни аргументи "за".

Японско проучване намери доказателства за лечебните ефекти на гаргарата, дори да се прави само с вода. Така гърлото се поддържа хидратирано, което намалява риска през сухата лигавица да проникват невидими болестотворни агресори.

Последно и може би най-важното - останете вкъщи, ако сте болни! Изследователите открили, че хората, които са останали в домовете си в Мексико по време на епидемията от грип през 2009 са се предпазили по този начин и са предотвратили усложненията, до които може да се достигне.

При спазването на тези препоръки, вие ще намалите риска от настинка или грип. Но може би най-важното е да не контактувате с хора, които са болни и могат да ви заразят.