Цитомегалията е вирусно заболяване, което се причинява от цитомегаловируса, принадлежащ към рода на човешки херпес вирус тип 5. Този вирус е доста разпространен, тъй като антитела срещу него се откриват при 10-15% от подрастващите и при 40% от хората в зряла възраст.

Разпознаването на присъствието на цитомегаловируса за съжаление е възможно съвсем не веднага. Заболяването, което предизвиква - цитомегалия или цитомегаловирусна инфекция, е със сравнително дълъг инкубационен период, около 60 дни.

През този период вирусната инфекция е възможно изобщо да не се проявява, но след това почти със сигурност симптоматиката възниква неочаквано и в повечето случаи може да предизвика стрес, хипотермия или общо отслабване на имунната система.

За огромно съжаление, много често цитомегалията се бърка с такива заболявания като простудни заболявания и остри респираторни инфекции, тъй като цитомегаловирусната инфекция по своята симптоматика наподобява на тези заболявания.

Характерните за цитомегалията симптоми са главоболие, обща слабост, ако навреме не установи наличието на цитомегаловирусна инфекция, последствията е възможно да бъдат много сериозни като пневмония, енцефалит, артрит и пр.

Тъй като този вирус е бил открит сравнително неотдавна, през 1956 г. и досега не е достатъчно добре проучен. В научната общност този вирус все още е предмет на разгорещени дебати. Всъщност, в медицината цитомегаловирусът е в основата на множество спекулации.

Заразяване с цитомегаловирус

Инфектирането е възможно при полов контакт чрез спермата или чрез слузта в канала на шийката на матката, чрез слюнката, кърмата и чрез кръвта. Заразяването на кърмачетата обикновено се осъществява по време на раждането или при кърмене.

По-големите деца могат да се заразят едно от друго, най-често това се случва в детските ясли и градини, където те слагат често общите играчки в устата си или по-просто казано, инфектират се от слюнката.

Хората в зряла възраст, както бе посочено, придобиват вируса чрез целувки или чрез полов контакт. Необходимо да се отбележи факта, че цитомегаловирусът не е много заразен, в смисъл такъв, че за да се инфектира човек с него, е необходимо да бъде в продължителен контакт с болен.

Цитомегаловирусът е много силно разпространен сред хората. При 10-15% от юношите се откриват антитела срещу този вирус. А при хората на 35 и повече години цитомегаловирусът се установява сред 50%.

Какви са симптомите?

Хората с нормален имунитет е възможно да са заразени с този херпесен вирус и да не знаят за това, тъй като тяхната имунна система би държала инфекциозният организъм в потиснато състояние, следователно инфекция няма да се развие.

А присъствието на вируса в организма не би причинило вреда. В редки случаи при хората с нормален имунитет, цитомегаловирусът може да предизвика синдром подобен на мононуклеозата.

Това състояние обикновено се появява около 20-60 дни след заразяването с вируса и продължава от 2 до 6 седмици. Проявлението на този синдром се състои в възникването на следната симптоматика втрисане, силно главоболие, общо разположение.

В повечето случаи завършва благополучно, като настъпва пълно клинично оздравяване.

При хората със слаб и отслабен имунитет, а именно ХИВ-позитивните, страдащите от онкологични заболявания и т.н. цитомегаловирусът предизвиква тежки заболявания, при които се засягат очите, белите дробове, мозъка и храносмилателната система, като е възможен и летален изход.

Лечение на цитомегалия

Терапевтичният подход, който се предприема при това заболявания трябва да е комплексно, като се прилагат парентерално левтоцитарни интерферони за период от 2 седмици.

Освен това се назначава и терапия за укрепване на имунната система, предписва се прием на витамини, минерали и имуностимулатори.