Простудните заболявания са неизменен спътник на дъждовното и хладно време.

Често настинката през есента се предизвиква от прекалено охлаждане, макар и у нас температурите все още остават високи за сезона и няма такива предпоставки.

Именно с голямото охлаждане на тялото е свързано развитието на всевъзможни инфекциозни заболявания като грип, инфекции на горните дихателни пътища, отит, ангини.

Симптомите при всички „есенни“ пациенти са сходни – болки в гърлото, появява се кашлица, носът започва да тече, гласът пресипва. В повечето случаи не възприемаме сериозно хремата или болките в гърлото, не отиваме на лекар.

„Обикновената“ на пръв поглед настинка може да ни изложи на сериозен риск от развитие на тежки усложнения, като синузити, трахеити, отити, бронхити, пневмонии, а също е възможно засягане на други органи и системи като сърдечно-съдовата отделителната.

Ако навреме не се обърнете към лекар, обикновената есенна настинка може да прогресира и да премине в тежка форма, а лечението да бъде много по-сложно, продължително и скъпо.

Настинките през есента възникват от прекалено охлаждане на тялото?

Основната причина за есенните простудни заболявания е локалното и общото прекалено охлаждане на организма. Много често „неправилно“ подбраната, според сезона дреха, може да се превърне в причина за заболяване.

Друга опасност също, наред с нея, е вирусната инфекция. На фона на прекомерното охлаждане протича понижаване на имунитета и организмът става по-възприемчив към вируси.

Повече от 200 вируса предизвикват заболявания на горните дихателни пътища, които се съпровождат и със всички неприятни симптоми като хрема, кашлица, повишаване на температурата, болки в гърлото.

Вирусите се предават не само чрез кашлица и кихане, но и чрез предметите и мръсните ръце.

Цял ред „благоприятни“ фактори също способстват за развитието на простудни заболявания през есента – негативни емоции, физическо претоварване, недостатъчно количество сън.

Освен това продължителният престой в тесни помещения с неблагоприятен микроклимат също може да стане причина за заболяване.

По такива места, особено в малките офиси, обикновено въздухът е прекалено сух, освен това вътре е прашно, тъй като не се чисти редовно.

Положението с качеството на въздуха се влошава още повече, ако в помещението става течение или пък обратно – е доста задушно.

По-възприемчиви към есенни настинки са хората, при които се наблюдават хронични патологии като алергии, неизлекувани хронични синузити, възпаления на сливиците, болни зъби, хронични бронхити, заболявания на стомашно-чревния тракт – свързани с лошо усвояване на хранителните вещества, витамини, минерали.

Също рисков фактор са особеностите на структурата на ушите, носа и гърлото, например изкривяване на преградата на носа, изменения от полипи по лигавицата на носа и на кухините около носа, нарушаващи движението на защитната слуз в кухините на носа.

Настинка през есента – какво да правите, ако вече сте се разболели?

Преминете на „домашен“ режим веднага, ако почувствате, че сте разболели.

Особено важни са първите 3-5 дни. Ако през това време няма подобряване на състоянието – запазва се слабостта, температурата ви е висока, появяват се нови симптоми, то е необходимо да се обърнете към лекар.

Освен това задължително трябва да се консултират с отоларинголог хора, които боледуват от простуда повече от 4 пъти годишно.

Есенна настинка – профилактични мерки

Пълноценен сън, умерена физическа активност, витаминна терапия – особено при непълноценно хранене, закаляване – например контрастни душове;

• Хигиена на ръцете и мокро почистване на помещенията;
• Обличане според сезона;
• Овлажняване на въздуха, достатъчен прием на течности в рамките на денонощието;