Кърменето на бебето е най-естественият и важен етап за младата майка и за детето. В този момент тя му дава не само любов и закрила, но и имунитет, а също и специфичен психологически контакт.

Но дори при най-успешното кърмене настъпва момент, когато майката се замисля за това как да отбие своето вече пораснало дете.

Съществуват някои основни въпроси, които си задава кърмещата майка – кога това е най-добре да се направи и как.

За съжаление, има и ситуации, когато детето трябва да отбие извънредно – това са болест на майката, налагаща прием на лекарствени средства, несъвместими с кърменето, необходимост спешно връщане на работа.

Най-добрият момент за отбиване от гледна точка на педиатрите е 3-тият лактационен стадий, инволюция на лактацията, падаща се към 1-1.5-та година на детето.

Съществуват критерии за готовност на детето:

 • То е над 1.5 години;
 • Основна част от храненето на детето се състои от захранващите смеси;
 • Пораснали са му основните зъби;
 • Спокойно реагира на отказа на майката му да го нахрани с кърма, лесно се отвлича от гърдата;
 • Вече се е научило да заспива без кърмене;

Но отбиването следва да се отложи, ако:

 • Е ранна пролет или горещо лято – това време от годината е опасно, поради високия риск от разпространение на ОРВИ и вируси на грипа, а горещото лято е опасно, заради чревните инфекции, които лесно се разпространяват в жегата;
 • Детето преминава през период, когато му пробиват зъбите;
 • След последното разболяване на детето е изминал по-малко от месец;

Различават се 2 способа за отбиване на бебето – постепенен и рязък. Най-комфортният и физиологичен за детето, разбира се, е постепенният път, но за него са необходими известно време и сили.

Постепенен път

 1. Препоръчително е да се откажете от кърмения извън режима, тоест остава кърменето само сутрин, ден, вечер, нощ.
 2. След това се отменя дневното кърмене;
 3. Впоследствие сутрешното и вечерното – за отмяната на всяко от кърменията могат да са необходими от няколко дни до няколко седмици. Вечерта може от по-рано на детето да се приготви каша, а за вечеря да му даде отново каша, извара или млечна смес и след това да се приспи с приказка.
 4. Необходимо е да се научи детето да се слага да спи през деня и вечер без кърмене или пък за дейност да бъдат ангажирани други роднини – например бащата. Заменете кърменето с четенето на приказки, пеене на приспивни песни или с дундуркане.
 5. Последно се отменя нощното кърмене. Може да се дава на детето бутилка с вода.

Рязък път

Имайте предвид, че това е стрес както за майката, така и за детето. Но ако се налага спешно отбиване:

 1. Съществуват много бабини методи като:
 • Намазване на зърната на гърдите с нещо неестествено ярко;
 • С нещо, което не е вкусно като горчица, градински чай;
 • Увиване на гърдите с еластични бинтове, но съществува сериозен риск от развитие на възпаления на гръдната тъкан;

Това са ефективни способи, но от гледна точка на педиатрите, те дават само временен ефект и не си струват, заради стреса, който изпитва детето при такива резки промени.

 1. Медикаментозният път – най-оптималният за майката – основава се на потискане образуването на хормона пролактин, отговарящ за лактацията.