4 правила, които трябва да знае всеки, който желае да занесе у дома безопасна за здравето елха.

1. Безопасност за здравето

Естествена елха

• Бъдете внимателни – химическата обработка срещу вредители в кората на дървото или съхранение на търговския му вид може да създаде опасност за здравето.

• Миризмата на елха трябва да бъде естествена.

• Изисквайте от продавача биосертификат за дървото.

Изкуствена елха

• Колкото по-ниска е цената на изкуствената елха, толкова повече са некачествените материали и токсичните пластификатори, от които е направена. Прочетете инструкцията ѝ за употреба.

• В САЩ е забранено със закон да се купуват изкуствени коледни елхи по-евтини от 23 долара, тъй като са изработени от отпадъци, някои от които дори са канцерогенни и увеличават многократно риска от злокачествени заболявания.

• Преди купите подобна елха, я помиришете – от нея не трябва да излиза миризма на бои и химикали.

2. Качество

Естествена елха

При покупка на такава елха я ударете в земята по мястото, където е отсечена, ако в резултат на това паднат голямо количество иглички, то това означава, че дървото е старо.При наскоро отсечените елхи клоните се огъват, но не се чупят.

Ако едно дърво е отсечено отдавна, клоните му се чупят лесно. Това може да е признак, че е било замразявано.

Изкуствена елха

Ако игличките ѝ са меки, то тогава прокарайте ръката си между тях в срещуположна посока, ако всичко е наред, те трябва да се върнат в първоначалното си положение и също така да не започнат да ронят.

Ако игличките на елхата са твърди, то тогава е необходимо леко да дръпнете няколко от тях. Ако изкуственото дърво е качествено, игличките няма да се отлепят.

3. Пожарна безопасност

Елхата трябва да бъде устойчива на огън, тоест огнеупорна. Оптималният вариант е материалът, от който е произведена да бъде с добавени забавители на горенето, които възпрепятстват възникването на пожар.

Коледната елха трябва да се постави възможно най-далеч от всякакви отоплителни уреди.

Помещението е необходимо редовно добре да се проветрява. Елхата трябва стабилно да стои на пода, за да не причина травма на някой член на семейството при случайното ѝ закачане.

Свещи

Не поставяйте запалени свещи в близост до клоните на дървото, от продължителното излагане на висока температура, игличките могат да започна да тлеят.

Не трябва да се запалва бенгалски огън в близост до коледната елха, тъй като може да причини пожар. Разстоянието между източника на огъня и елхата е необходимо да бъде не по-малко от метър, за да не попаднат искри от него върху игличките.

Гирлянди

Електрическите гирлянди при покупка трябва задължително да бъдат със сертификат, на който да е отбелязан номер на пожарния сертификат.

Това означава, че гирляндите са тествани в пожарна лаборатория. Винаги изключвайте гирляндите, когато лягате да спите или излизате на улицата.

4. Съхранение и грижи

Естествена елха

• Ако веднага поставите естественото коледно дърво на топло, неговите иглички могат да започнат да падат поради температурната разлика. Най-добре е да оставите естествената елха на прохладно място и след това да я внесете в по-отоплено помещение.

• За да остане по-дълго време естественото коледно дърво свежо, то смесете с пясъка, в който ще го поставите, аспирин, ще послужи като антисептик срещу гнилостни бактерии, захар и сол – това ще бъде храната за живата елха.

• Преди сложите живото дърво в пясъка, трябва да премахнете кората му на 10 сантиметра от мястото, където е извършено отрязването му, за да може то по-добре да усвоява хранителните вещества.

• Поливайте елхата веднъж на два дни с вода с добавена ¼ таблетка аспирин.

За да събирате по-лесно окапващите иглички, можете да използвате широка лента. Изкуственото коледно дърво се съхранява най-добре в плътно затворена опаковка в противен случай ще събира прах, мръсотия и насекоми.