Добрата anti-age козметика е важна част от комплексната грижа за младостта и красотата. Разбира се, козметиката не може да предотврати естествените процеси на стареене, но решава текущите проблеми с кожата, като например, недостатъчното овлажняване и подхранване, разрушително въздействие на свободни радикали.

Как правилно да изберем крем за подмладяване

Какви проблеми с кожата решават тези кремове

Кремът против стареене е за профилактика на измененията от напредването на възрастта, и средство за справяне с признаците на стареене, предизвикани от външни фактори.

Разбира се, справяне с дълбоки, сформирали се бръчки, както мимически, така и гравитационни, са предизвикани от обусловеното от напредване на възрастта свличане на тъкани, кремовете не могат.

Попълването на недостига на влага, изравняване на релефа, възстановяване на бариерните функции на кожата, въздействие на свободните радикали не е по техните способности.

От каква възраст да започнем с anti age козметика

Образуването от клетките на собствена хиалуронова киселина започва да се забавя на 30-35-годишна възраст.

Външно признаците на стареене все още не се проявяват, но на кожата вече е необходима грижа за интензивно овлажняване, възстановяване и укрепване на кожната бариера.

В списъка с активните съставки на крема трябва да има антиоксиданти за борба със свободните радикали. След 40 години в грижата следва да се включат кремове с филъри, фитоестрогени и пептиди.

Хиалуронова киселина за овлажняване

При недостатъчно влага в кожата метаболитните процеси се забавят бързо. Клетките не са в състояние нормално да функционират, кожата се обновява и възстановява по-бавно.

Затова всеки anti-age крем трябва добре да овлажнява кожата. Овлажняващите съставки предотвратяват загубата на влага, а това означава и преждевременната поява на бръчки.

Най-известният увлажнител е хиалуроновата киселина, която интензивно овлажнява, спомага за заглаждане на мрежа от фини бръчки, предизвикани от сухота на кожата. Хиалуроновата киселина е естествен компонент, който се образува от кожните клетки.

С възрастта образуването се забавя, което се отразява на водния баланс и на външния вид на кожата. Хиалуроновите кремове създават на повърхността на кожата слой, който възпрепятства загубата на вода.

Хиалуроновата киселина действа като инжекционен пълнител, тоест заради грубото овлажняване тъканите се изпълват.

По същата причина добрият овлажняващ крем също може да се определи като anti-age. Дълбокото овлажняване на кожата дава мигновен ефект визуален ефект , тъй като влагата заглажда бръчките, поддържа еластичността на кожата.

До неотдавна хиалуроновата киселина, заради големия размер на молекулите се смяташе за съставка, която действа само на повърхностния слой на кожата.

Сега индустрията на красотата разработва нови формули с други размери и с форма на молекулите.

Така например, британският дерматолог Денис Грос твърди, че хиалуроновата киселина, благодарение на новите разработки, може да уплътни тъканите отвътре, доколкото капсулираните молекули се разпространяват по цялата дебелина на кожата.

Ретинол за подобряване на релефа на кожата и за борба с пигментацията

Ретиноловата киселина, производна на витамин А, изравнява релефа на кожата, намалява пигментацията и дори може да намали размера на порите, тъй като обновява повърхностния слой на кожата, а също и способства за образуване на колаген.

Ретинолът повишава чувствителността на кожата към слънцето, затова не се препоръчва използване през лятото, за да не се предизвика пигментацията на кожата.

Днес се отпускат кремове с ретинол във вид на маслени състави, допълва се овлажняващи липиди и с растителни екстракти с успокояващ ефект, което омекотява действието на ретинола и позволява да се използва през лятото.

Кожата във всеки случай е необходимо да се предпазва със слънцезащитен крем.

Антиоксиданти за удължаване на младостта

Омега-3, омега-6, витамин С, F, Е и екстракт от зелен чай, женшен и облепиха – антиоксиданти, които предпазват кожата от разрушително въздействие на свободните радикали, подобряват се процесите на регенерация.

Такова действие притежава коензим Q-10, който също ускорява процесите на регенерация.

Витамин С, според Денис Грос, е единствената съставка, която стимулира образуването на собствен колаген и предпазва този, който вече е наличен в кожата.