Рак на гърдата е най-разпространената форма онкологични заболявания при жените по цял свят, и на него се падат приблизително 25% от всички онкологични заболявания сред жените. Но учените смятат, че може да се предотврати възникването на тази болест.

Трябва само да похапваме повече храни, които понижават риска от рак на гърдата.

Кои храни да ядем за по-нисък от рак на гърдата

Фасул

Този продукт се смята за един от най-добрите източници на растителни влакна – почти 10 грама в половин чаша.

Известно е, че фибрите даряват усещане за ситост задълго и затова помагат за контрол не само на апетита, но и на теглото. Но също е със свойство да понижава високото ниво на естроген в кръвта, което е тясно свързано с развитие на онкологични заболявания при жените.

Проучване, проведено от учени от Харвард, потвърждава хипотезата, че яденето на храни с високо съдържание на растителни влакна допринася за намаляване на риска от рак на гърдата.

Изследователите също поставят акцент върху важността на избора на тази храна още в детството, а след в тийнейджърска и ранна зряла възраст.

Домати

Доматите, оцветени в жълт, оранжев или червен цвят, са богати на каротиноиди – става въпрос за лутеин, зеаксантин и ликопен.

Тези вещества понижават заболеваемостта от рак на гърдата. Това заключение се съдържа в изследване, публикувано в изданието на Националния раков институт на САЩ.

Учените предполагат, че в каротиноидите има съединения, които регулират растежа, защитата и възстановяването на клетките

Орехи

Тези ядки с формата на мозък са богати на витамин Е, който се смята от признатите антиоксиданти. Освен това в тях има растителни вещества фитостероли, които регулират нивата на естроген в човешкия организъм, а също и се забавя растежа на раковите клетки на блокирането на рецепторите на естроген.

Яйца

Това е един от най-мощните източници на холин – толкова необходим, но труднодостъпен като хранително вещество, което се използва за изграждане и функциониране на всички клетки.

Недостигът на това важно съединение е свързано с неврологични разстройства и намаляване на когнитивната функция, но както показват изследванията, холинът е полезен не само като храна за мозъка.

Според американската асоциация по експериментална биология, жените, които приемат повече от това вещество, са с най-нисък риск от възникване на тумори на млечната жлеза.

Зърна на нар и сок от този плод

Доказано е, че сокът от нар, благодарение на съдържащите се в него полифеноли, е с висока антиоксидантна активност и може да забави растежа на зависимия от хормоните рак на гърдата.

Още едно изследване показва, че зърната на нара имат сходни свойства. Богати са не само на фибри, но и на киселина, която потиска образуването на естроген.

Спанак

Листните зеленчуци с тъмнозелен цвят обикновено са богати на антиоксиданти и на фибри, което го прави силно противораково средство.

Например, спанакът е източник на дуета каротиноиди – лутеин и зеаксантин, високите им нива са свързани с понижаване на вероятността от разболяване от рак с 16%.

В изумрудените листа на това растение има и фолиева киселина. Укрепват ДНК и играят решаваща роля при намаляване на риска от дефекти при развитие на невралната тръба по време на бременност.

Ниските нива на фолиева киселина в организма на жените се свързва също с повишаване на вероятността от развитие на рак на млечната жлеза.

Чай

Всяка чаша от тази гореща напитка е със съдържание на катехини – полифенолни съединения, които са естествени антиоксиданти. Именно тяхното наличие придава на чая способност за борба със свободните радикали и за намаляване на тяхното количество. А това на свой ред може да предотврати риска от разболяване от рак.

Праскови

Тези плодове са богати на фибри, а също и на витамини А, С и Е, които се славят със своята антиоксидантна активност. Съдържат още и полифеноли, които успешно потискат растежа, най-малко на един щам ракови клетки на гърдата.

За да се получи аналогичен антираков ефект, се препоръчват по 2-3 праскови всеки ден.