Простудните заболявания пречат на обичайния ни ритъм на живот и през зимата и през лятото.

Възможно ли е настинката да се излекува за денонощие? Как да не изпуснете момента и какво именно следва да се направи, за да се справите с неприятното състояние? При какви условия вирусът се предава след по-малко от денонощие?

Настинката започва постепенно, а първите ѝ признаци са следните – вирусите, проникващи през носа, предизвикват хрема и позив за кихане; гърлото започва да дращи; усеща се слабост в тялото; бавно се покачва телесната температура.

След като разпознаете на време първите признаци не чакайте, че болестта ще отстъпи сама – след ден-два състоянието ще се влоши допълнително, а ако нанесете комплексен удар, то след 24 часа ще бъдете отново здрави.

Лекуване чрез почивка

Не е желателно настинката да се изкарва на крак, най-добре е, ако това едно денонощие да прекарате у дома, като така предоставите на своя организъм възможност за пълноценен отдих и качествено лечение.

Не бързайте да сваляте температурата с антипиретици – температурата до 38 градуса – а в самото начало на заболяването се колебае в пределите 37,2-38 градуса, това означава, че имунната система се опитва максимално бързо да се справи с вируса. А вие можете да ѝ помогнете по следния начин.

1. Повече витамин С

Интерферонът е белтък, който защитава клетките от вируси, а той се образува с помощта на витамин С, затова много ще помогнете на имунната си система, ако и осигурите непрекъснат прием на този витамин с храната и течностите.

Повече плодове – портокали, ябълки, киви, лимони, грейпфрут, райска ябълка и зеленчуци – прясно и кисело зеле, лук, чесън – трябва да бъдат основа на хранителния ви режим през тези 24 часа, а и след това.

От тежката и белтъчна храна е по-добре да се откажете, тъй като организмът разходва много енергия за нейното смилане, като по този начин справянето с инфекцията минава на втори план.

Съществуват много напитки, които съдържат витамин С – чай с лимон, малина, касис, отвара от шипки. Най-важното е да пиете много течности – до 1,5 литра дневно и напитките трябва да бъдат топли, а не горещи.

2. Хрема

Говори се, че ако хремата се лекува минава за 7 дни, а ако не се лекува за седмица. Това е погрешно убеждение.

През носа микробите проникват в организма и ако не се обърне внимание на тяхното премахване оттам, болестта не само няма да отстъпи, но бързо ще премине в следващата фаза.

Вашата задача е редовно да промивате носа си със специални разтвори – билкови, солени и т.н

3. Топъл режим

По време на простуда в никакъв случай не трябва да мръзнете, от топлина особено много се нуждаят краката. В домашната ви аптечка за случаи на настинка трябва задължително да присъства суха горчица и семена от горчица.

Може да си направите гореща вана на краката с горчица, а можете и да сипете суха горчица във вълнени чорапи и да ги обуете и да легнете с тях за през нощта.

Ще ви помогне да се сгреете топлата, но не гореща вана – 38-42 градуса, която е препоръчително да се направи преди лягане. Но имайте предвид, че при температура над 38 градуса горещата вана е противопоказна.

Ако изпълните тези 3 мерки, на следващия ден ще се събудите здрави и бързо ще забравите за настинката.