Нова година е повод да се съберем със семейство или с приятели на трапезата и да се насладим на вкусна храна, не само веднъж, а няколко пъти.

Засищащите ястия са основата на зимните традиции. И причината да си похапваме с такава охота не е само новогодишното настроение, но и студеното време. За живеещите на северното полукълбо е естествено да се приемат повече калории през зимните месеци.

Възниква обаче въпросът – защо всяка година преяждаме по време на празниците и какви са последствията от това?

Какви са последствията от преяждането, освен трупането на допълнителните килограми?

Природа, мозък и традиция – всички тънкости на апетита

Апетитът и гладът възникват на биохимични ниво, основно вследствие на синтеза на грелин. Принос за възникване на глада и на апетита имат също инсулин, нервни сигнали и още много фактори.

При норма човек не трябва да иска да яде повече и по-често, отколкото трябва на организма.

Особено ако не трябва да ловува за храната, както това са правели далечните ни прадеди, и няма необходимост да трупа мастни запаси в случай на гладни времена. Масов глад поне засега не се очаква. 

Има множество други фактори, влияещи на апетита, и не осъзнаваме всички тях. Ако не става въпрос за нарушение на хранителните навици, то причините за зимното преяждане не са толкова явни.

Първата е малкото слънце. Декември е най-тъмният месец в годината у нас, а и през януари слънцето е само малко повече.

Дните са кратки, времето през голямата част от тези два зимни месеца е мрачно, дневната светлина не е достатъчно.

Това се отразява на настроението, а то на свой ред променя и хранителните навици – иска ни се да ядем повече и по-вкусни храни, особено тези, източници на бързи въглехидрати.

Със светлината е свързана и втората причина. Макар и да може да се регулира, за разлика от слънцето.

Ако в помещението, където посрещаме Нова година, светлината е приглушена, а също слушаме и приятна музика, то прекарваме на трапезата много повече време и сме готови да похапнем повече.

В университета на Джорджия, дори са пресметнали, колко може да изяде човек в такива условия. Оказва се, че за една вечеря в комфортни условия приемаме 175 калории повече.

Алкохолните напитки също са коварен провокатор на апетит. Ако преди хранене си позволим чаша вино, то средно изяждаме с 25% повече храна

Дори и в Университет в град Глазгоу сравняват какво се случва, когато се пие преди хранене или по време на него. Причината не е толкова в алкохола, колкото времето, през което се приема.

Ако се яде и едновременно пие се изяждат само с 3% повече. Да се започва новогодишната вечеря с чаша шампанско не е добра идея. Най-добре е да се започне с мезето.

Да хапнем веднъж в годината, както трябва – какво казват лекарите

Природата ни стимулира да се запасяваме с калории през студените и мрачни зимни месеци. Да, и самите ние не се стараем да се ограничаваме през зимата. Но това е напълно нормално.

Ако като цяло се храним здравословно и спортуваме, то защо да не можем да се отпуснем и да похапнем на воля.

Еднозначен отговор дали са вредни Коледните и Новогодишните трапези няма. Всичко зависи от това колко ядем в крайна сметка.

Все пак трябва да се следи за телесна маса и за количеството холестерол, но проблемът не е само в тях.

Ако ядем повече мазни храни, това променя състава на микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Според изследванията, при прекаляване с мазните храни полезните бактерии стават по-малко, а патогените повече.

Освен очевидните проблеми със здравето този дисбаланс може да доведе до възпалителни процеси в червата.

Как да прекараме Нова година, Йорданов и Ивановден без вреда за здравето

Ако ви плаши промяната на чревния микробиом, вследствие с прекаляването на мазните храни, не е нужно да променяме в последния момент ястията за празничната трапеза. Всъщност чревният микробиом може да се възстановява самостоятелно.

Проблемите, които ни застигат, вследствие на преяжданията по празниците, не водят до трайни неблагоприятни изменения в здравословното състояние.

Да наблегнем на хормона окситоцин, който възпрепятства преяждането – прегръдки, целувки, задушевни разговори със семейството и с приятели, това ни прави щастливи. Препоръката е да се наблегне на прегръдките и целувките по празниците – не само на Нова година, но и за предстоящите Йордановден и Ивановден.