Коледните и новогодишните празници почти всеки от нас, освен с подаръци и приятни емоции ги свързва с обилна, красиво подредена и апетитна трапеза.

Независимо къде ще отбележите Коледа и Нова година, у дома при семейството или в ресторант, на хижа или някъде в чужбина, несъмнено ви очакват множество угощения.

Организмът на повечето от нас не е привикнал да поема големи количества храна, особено през нощта. И именно поради това изобилстващата от най-различни ястия, храни напитки коледна и най-вече новогодишна трапеза се превръща в източник на голям стрес за човешкото тяло.

Как да не преядем на празничната трапеза и същевременно да можем да опитаме от повечето или всички приготвени вкусотии?

1. Наблегнете на зеленчуковите салати и леките предястия - те трябва да бъдат основата на новогодишното ви меню. За предпочитане е те да са пресни, тоест да не са подлагани на топлинна обработка. Въпреки това не трябва да се отказват задушените и печени зеленчуци. Не е желателно те да са прекалено солени. Тъй като солта стимулира освобождаването на стомашен сок, а това означава, че трябва да се въздържаме от много солените храни.

Най-добре е при приготвянето на салатите, които ще се консумират, да е било използвано растително масло. А животинските преработени мазнини е желателно да бъдат избягвани и също така тези храни или ястия, при приготвянето на които е била използвана стандартната майонеза като например руска салата.

Опитайте се да ядете по-малко картофи и зеленчуци, които могат да предизвикат образуване на чревни газове като боб, зеле, репички и др.

2. Морски дарове вместо месо - храните от животински произход, особено мазните, много бавно и трудно се храносмилане. Затова , ако наблегнете на приготвените от месо ястия и ако ги съчетаете с предиястия като например ядки, много бързо ще се пренаситите. Именно затова са за предпочитане морските храни или рибата.

Те са доста по-леки от месото и освен това са много по-полезни. Най-важното е приготвените ястия или храни да не бъдат препечени, много солени и при тяхната направа да не е използвана майонеза. Така те ще заситят тялото ни, но няма да предизвикат чувство за тежест.

3. Движете се повече – не забравяйте, че Коледа и Нова година не се ограничават само до престоя на празничната трапеза. Танцувайте, разхождайте се често на чист въздух. Особено след обилно хранене разходката, дори вечер изключително добре повлиява на храносмилането. Когато не сте на масата, на първо място ще консумирате по-малко количество храна и няма опасност да преядете и на второ място ще разходвате енергията, която сте си набавили по време на храненето.

4. Не пийте прекалено силни напитки – те освен че са много калорични, след тяхната употреба обикновено човек започва да изпитва чувство на глад. Затова вместо водка, ракия, текила или уиски, по-добре е да пиете леко вино, ликьор или крюшон. Тези леки алкохолни напитки създават нужното добро настроение и не натоварват стомаха. А всъщност е най-добре е пълния отказ от спиртни напитки. Бъдете сигурни, че нищо няма да загубите от това.

5. Плодове за десерт – чувството за засищане след консумацията на десерти като сладкиши, торти и захар, много бързо преминава, а неизползваната енергия се отлага под формата на мазнини по различните части на тялото. Те са като камък за стомаха, който и без това е претоварен от предните ястия.

Най-добрият празничен десерт са пресните плодове и ягоди. Ако имате възможност, за предпочитане е десертът да е прясно приготвен шейк. Той е със свеж и приятен вкус, ще ви ободри и ще ви изпълни с енергия.