На повечето хора им е доста трудно да се възстановят от отправена към тях тежка критика, особено ако не са я очаквали. В такава ситуация най-често започва да се ядосва, след това идва и тревогата и впоследствие изпада в състояние на объркване. И как в такъв случай да обърнем критиката в своя полза?

Какво казват експертите?

Понякога критичните мнения на околните влизат в пълно противоречие с това, което човек си е създал като представа за самия себе си – например той вярва, че е способен и истински професионалист и само едно критично мнение изважда наяве неговите най-лоши страхове.

Но в такъв случай не позволявайте на едно критично мнение, без значение от кого то изказано, да ви отнема почвата из под краката.

„Няма човек, който да не греши или пък да не пропуска нещо – напомня Митчел Маркс, професор по мениджмънт от Калифорнийския университет в Сан Франсиско и президент на консултантска компания – Ние всички сме хора и от всички от нас се изисква да се спираме понякога и да се изправим лице с лице в реалността “.

„Когато човек получава само положителни отзиви това означава, че той не се опитва да направи нищо ниво“ – предупреждава Шийла Хийн, автор на книгата «Thanks for the Feedback: The Science and Art of Receiving Feedback Well».

Критиката може да бъде и признак на това, че „вие сте се захванали с трудна задача и се развивате, като впрягате всичките си сили“. И все пак е неприятно. Ето няколко съвета, които ви помагат да се отърсите от отправена към вас критика.

Мислете, преди да действате

Човек се изкушава да се възмути, преминавайки в отбранителна позиция, особено ако е свикнал да получава само похвали.

„Но важно е емоциите да се контролират, - напомня Маркс. – Вие нищо няма да спечелите, ако се ядосате, най-вероятно ще обвините цялата система или човека, който ви е отправил критиката“.

Забравете за негативното мнение за няколко дни, преосмислете получената информация. Ако смятате за необходимо, се оплачете или просто споделете за случилото с ваш близък приятел, препоръчва Хийн. Но не трябва да правите това по време на работа.

Открийте своите слепи петна

Възможно, от отправената критика към вас, вие нищо не сте успели да узнаете. Това, което се случва е, че въпреки добрите ни намерения ние виждаме себе си по по-различен начин, отколкото другите хора.

„Ние се нуждаем от хора, които биха ни помогнали да се вгледаме в себе си“ – допълва Хийн.

Разбира се, успокояващо е да поговорим с приятел, да потърсим неговото съчувствие и все пак е препоръчително да търсим такива хора, които биха били с нас откровени и няма непременно да ни кажат, че отправената ни критика е напълно неоснователна и дори абсурдна.

„Поговорете с хора, които ще ви помогнат да извлечете от тази критика урок, а не просто да възстановите в съзнанието си представата за прекрасната картина на света.“ - препоръчва Хийн.

Задайте си въпросите:

Има ли в отправената ви критика зрънце истина?
Налагало ли ви се е да слушате вече подобни критични забележки?
Можи би дори и сами не сте се усещали, че говорите с интонация на раздразнение или прекалено бързо отхвърляте чуждите идеи, въпреки че те първоначално са ви изглеждали съвсем разумни.