"Черното изкуство" - как да се възползвате от завистта
Полезно

„В дързостта и завистта няма нито добро, нито радост“ – това гласи стара руска пословица. Не случайно завистта се признава за недостойно разрушително чувство. Тя отнема енергията, която би могла да бъде разходвана за това човек да се движи напред и да се развива.

Толкова често ни се случва – вместо това ние да направим нещо и да променим живота си, ние концентрираме вниманието си върху това завиждаме на някой друг. Все пак за повечето от нас може би една по-сериозна промяна в живота ни е по-сериозна и по-опасна.

Но това изменение със сигурност си струва. Ако завистта бъде превърната в нещо подобно на „мирния атом“, то така това чувство може да стане стимул за нови постижения и да ни вдъхновява да продължава напред.

Какъв е произходът на това чувство?

След като живеем в общество, ние не може да не сравняваме себе си с хората около нас и да оценяваме своя успех спрямо този на останалите.

И ако по наша субективна оценка ние по нещо им отстъпваме, естествената реакция на психиката ни е да преживяваме собствената си неспособност, да изпитваме неудовлетвореност от самите себе си и от живота ни.

Кога се поражда завистта?

Когато човек има някаква потребност, а също така е възможно тя да не е една, която не може да удовлетвори.

Ние обикновено се оглеждаме наоколо и разбира се ние забелязваме, че останалите хора по-добре са устроили живота си и по-успешно удовлетворяват своите потребности от нас – „Работата при мен не върви, а моята най-близка приятелка е щастлива, а освен това нямам късмет в личния живот, а при нея е точно обратното – тя срещна мъжа на своите мечти“.

На кого ние завиждаме?

Психолозите, изследващи това „черно изкуство“, наблюдавали още до интересно наблюдение – обикновено, ние сериозно не завиждаме на отличното финансово състояние на някои богати български спортисти и бизнесмени като Кирил Домусчиев и Григор Димитров например, поради това че социалната дистанция между нас е необичайно голяма.

Но ние буквално се самоизяждаме, че на наша бивша съученичка, колежка или съседка всичко ѝ върви много по-добре, отколкото на нас.

Ние завиждаме именно на равните на нас – тези, които имат сходно с нас положение в обществото, с които сме имали или имаме минало или настояще или на такива, които се заемат с нещо подобно на нас и са по-успели от нас.

Завистта говори за нашите желания, а също и за това, че не е по силите ни да ги осъществи.

И все пак няма да е лошо по-внимателно да се вгледате в обекта на вашата завист. Малко вероятно е самите вие да бихте искали да живеете точно по същия начин – да вървите по същия жизнен път и да се препъвате в същите камъни.

Все пак големият успех не се постига просто така. Зад него винаги се крие много и невидима за нас работа. А зад „падналите от небето блага“ има изпитания, болки и сълзи. И само отстрани изглежда, че всичко при този човек, на който завиждате, всичко му се случва бързо и лесно.

Как да трансформираме разрушителното действие на завистта в съзидателно?

Искате ли да се избавите от завистта? Действайте по план.

За начало е необходимо да си признаете: „Да, аз съм жив човек, аз изпитвам различни чувства, включително и завист“.

Това чувство може да е разрушително, но то носи в себе си и позитивен разряд – приемайки своето несъвършенство, ние даваме на себе си правото да имаме различни емоции и право на грешки. А ако ние си позволяваме да грешим, няма да преживяваме случайните грешки като вселенска трагедия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 40

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg