За съжаление, животът ни е изпълнен със стрес, който често е непредсказуем, а това означава и неконтролируем. Ако оставам на страна ситуациите в семейството, отношението на държавата към гражданите, на църквата към миряните, ще анализираме ситуацията в деловата сфера.

Най-елементарен пример – честото обновяване на програмното обезпечение на. Майкрософт постоянно пуска нови версии на операционната си система, инсталираните на нея програми също постоянно излизат с нови версии.

Повечето хора предполагат, че най-новото винаги е най-доброто. Без да обсъждаме това твърдение, да обърнем внимание, че новите версии на програмите обикновено имат нов интерфейс.

За да изпълним елементарно действие – например, да изключите компютъра, се налага да търсите и натискате съвсем други иконки, да разглеждате съвсем друго меню, чиито пунктове имат съвсем различни названия. На хората им се налага да се сблъскват с непредсказуема новост, тоест да изпитват стрес.

Това е най-простият пример за сравнително лек стрес. Работещият човек се излага на много по-силни стресови въздействия заради, да кажем, непредсказуемите кадрови решения на ръководството.

Въпреки че избягването не непредсказуеми събития е невъзможно, човек може да запази душевното си равновесие. Универсалният метод, който ни помага в това, се нарича изместена активност.

Изместена се нарича активността, която е насочена не към удовлетворяване на актуалната потребност – това е невъзможно, тъй като ситуацията е неконтролируема, а всяка друга. Най-важното е да има някаква активност.

В експеримента, който бил проведен с мишки, гризачите били обездвижени за 30 минути, като лапите им били завързани. Това предизвикало силен стрес у животните.

На половината от тях в зъбите им била дадена дървена клечка, която те гризели през цялото време на експеримента. При тези мишки проявленията на стреса били много по-слабо изразени, за разлика от тези, на които не били дадени клечки.

Следва да се отбележи, че при наказание „бой с камшици“ на престъпилия закона също се слагал кожен сноп в устата, в противен случай изтезавания би си отхапал езика.

Психическото облекчение носи всякаква изместена активност.

В експерименти с хора, на които били показвани сцени от ужасни филми, следите от въздействието били много по-слаби при тези, на които след киносеанса били давани по 25 минути да си поиграят на тетрис.

Впрочем човечеството отдавна е намерило този метод – изместена активност – спасение за психиката от пагубните последствия от невъзможността за контрол.

Това е хобито – непрофесионално занимание, с каквото и да било.
Създаването на колекции, по време на което човек се превръща в специалист, да кажем, по старинно ковано желязо, му помага да живее, въпреки скучните, досадни задължения в службата.

Разбира се, домашните любимци като хоби.

Когато милото дете се превръща в гаден тийнейджър, човек си взема куче. Ако то създава много неприятности, може да си вземе да гледа хамстери, да ги наблюдава, да им чете и да общува с други любители. Често функциите на домашен любимец се изпълняват от автомобила.

Неслучайно в английския език местоименията «she» и «he» се използват само в отношенията между хората и техните автомобили.

И така, ако усетите, че се оказвате в неконтролируема ситуация и това потиска психиката ви, в никакъв случай не лягайте на дивана в очакване всичко да се оправи от само себе си.

А станете и като за начало направете основно почистване на жилището ви.