Всички те са проверени от многобройни изследвания.

Как може да се постигне сваляне на килограми след 50

Възрастта не е присъда. Дори и да сте над 50, никой не може да ви забрани да изглеждате прекрасно и да поддържате отлична физическа форма.

Свалянето на килограми в 6-тото десетилетие на живота може да не е лесно – дори известните личности с техните персонални инструктори и консултанти по диетология се налага да полагат повече усилия за поддържане на форма.

Основната причина за тези трудности е в това как тялото ни се променя с възрастта.

Средно на всеки 10 години след 35 ние губим от 3 до 5% от мускулната маса, което само по себе си води до изгаряне на мазнини.

С възрастта постепенно организмът преминава от фаза на растеж към фаза на стареене и започва да използва по-малко енергия.

1.Преразгледайте диетата и подходът към храненето

Доколкото метаболизмът с възрастта се забавя, след 50 средно в организма се изгарят по 250 калории по-малко, отколкото на 30-40 години.

Ако същевременно по никакъв начин не променяме хранителните си навици и не започнем да водим по-активен начин на живот, то неизбежно ще започнем да трупаме килограми.

Ето на какво да обърнем внимание, когато преразгледаме своя хранителен режим и подход към хранене:

  • По възможност ограничете хамбургерите и дюнерите, както и преработените храни;
  • Повече плодове и зеленчуци в хранителния режим, пълнозърнести;
  • Наблягайте на богатите на белтъчини храни – това ще предотврати загубата на мускулна маса, от която зависи скоростта на изгаряне на калории в състояние на покой;
  • Старайте се да ядете по-малко вечер и вечерята да е лека.
  • Ограничете храните с високо съдържание на захар – газирани напитки, бонбони, захарни изделия, сладолед, подсладени кисели млека и овесени ядки със захар.
  • Гответе повече сами, по възможност с качествени и натурални съставки и по-малко разчитайте на готови ястия и полуфабрикати.
  • Опитайте интервално гладуване – възможни са различни схеми, но най-популярната – всяко денонощие 16 часа гладуване – 8 часа преди лягане и 8 часа по време на сън, а след това в рамките на 8 часа може спокойно да се консумират разнообразни храни. Интервалното гладуване помага за сваляне на килограми и забавя процесите на стареене.

2.Проверка нивата на хормоните

Трупането на килограми само по себе си не е признак на хормонални проблеми. Въпреки това в много случаи е препоръчително да се направят хормонални изследвания. За тази цел все пак е необходима консултация със специалист, така че може да се поиска направление.

С възрастта нивото на прогестерон, тестостерон и други хормони се понижава, което може да способства за трупане на мастни запаси.

Ако изследванията покажат хормонален дисбаланс – например, заради нарушена функция на щитовидната жлеза, това е необходимо да се отстрани, което значително ще облекчи задачата по понижение на теглото.

Жените също така трябва да проверяват не само нивата на естрогените, но и на тестостерона – достатъчното ниво на този хормон също е от полза за понижаване на теглото.

3.При физическа активност да се избягват големи ставни натоварвания

Най-добри резултати при над 50-годишна възраст се постигат с водната аеробика. Това е комплекс от упражнения, които се изпълняват в басейн.

Ако ставите започнат да ви болят по време на тренировки, това понижава ефективността и мотивацията.

Упражненията в басейн оказват значително по-малко натоварване на ставите, като разходът на калории се повишава, благодарение на съпротивлението на вода.

Ако спортуването в басейн по една или друга причина не се получава, подходящи са и други щадящи физически натоварвания – например, ходене, каране на велосипед, йога или танци.

4.Погрижете се за себе си и за психическото състояние

За да се запази мотивацията и поддържането на здравословен начин на живот, на първо място е необходимо да умеем да се справяме със стреса и симптомите на депресия и тревога.

Навиците често са свързани с поведението и психологическото състояние – често ядем от скука, изяждаме стреса, ядем пред телевизора, ядем твърде бързо – всичко това може да способства за повишено потребление на калории.

5.Вярвайте в себе си и не се предавайте

За да не падаме духом заради неуспехи, е важно да си поставяме реалистични цели. Когато се закълнем, че ще свалим 10 килограма за един месец преди отпуск, обричаме себе си на разочарование.

Да бъдем честни със себе си, всичко трябва да става постепенно.