Според статистиката към диетолози най-често се обръщат жени на възраст от 30 до 45 години – именно през този период става забележимо, че обмяната на веществата се забавя.

Да ядеш и да не е пълнееш – отколешна мечта на много дами. Но на практика това е невъзможно. Но заетите хора невинаги успяват да посещават редовно фитнес зали.

Специалистите са разработили редица препоръки, които позволяват фигура да се поддържа в норма, дори в ситуации, когато времето изобщо не достига.

1. Вода

Правилно организираният питеен режим способства за стройността.

На време изпитата и в нужните количества обикновена вода не позволява на човек да преяде, подхранва кожата, организира правилната работа на всичките системи на организма, а също така и подобрява метаболизма.

Дневната потребност на човек от вода е 1.5-3 литра – тук трябва да се уточни точната доза с лекар, особено при тези, които имат проблеми с бъбреците.

Недостигът на течности води до съществено понижаване на работоспособността, световъртежи, крампи и нарушения в нервната система.

А това вече предизвиква забавяне на всички обменните процеси, в резултат на което човек започва да трупа излишни килограми.

Но също и да се следва принципа, че колкото повече вода, толкова по-добре, не е желателно.

Прекомерното количество течности също може да влоши ситуацията – предизвикват претоварване на мускулите, засилва се и натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците, предизвикват отоци.

За да се поддържа фигурата във форма, е достатъчно да се установи правилен питеен и достатъчен режим – веднъж на 15-20 минути да се правят 3-4 глътки чиста негазирана вода.

2. Домашна заготовка

Освен за пиенето трябва да се погрижим и за храненето. С появата на ресторанти за бързо хранене и на готвена храна в магазините много от нас забравиха какво е това да си вземеш обяд на работа от вкъщи.

И напълно напразно. Готовата купена храна обикновено е максимално калорична и вредна. И разбира се изобщо не ни помага да станем по-стройни.

Много по-добре и по-лесно е да си вземеш обяд у дома, за приготвянето на който не е необходимо толкова много време, но пък който е отлична здравословна алтернатива.

Отлично решение ще е леката салатка от свежи плодове и зеленчуци, пилешки бульон, сандвичи от пълнозърнест хляб с пилешко месо и зеленчуци. Такъв обяд осигурява всички необходими хранителни вещества за поддържане на работоспособността.

И същевременно не е твърде калоричен. Вариантите на домашните полезни обеди са много, като могат да се подберат прости за изпълнение рецепти, които не отнемат много време.

3. Идеалният пример

За запазване на стройността е важно и да не се забравя за физическата активност. Ако нямате време да отидете на фитнес, няма нищо страшно. Достатъчни са няколко минути за физкултура, когато сте на работа.

Допълнително се препоръчва да спрете да използвате обществения транспорт, ако живеете на 2-3 спирки от работното си място.

Ако живеете на по-горен етаж, е по-добре да не използвате асансьор, а да се качвате пеша, а в обедната почивка можете да се разхождате.

Всичко това ще позволи на тялото ви да работи като часовник, да се уравновеси приходът и разходът на калории, а това ще помогне за поддържането на фигурата.

Психолозите съветват да си поставяме явни и видими цели.