В последно време из специализираните сайтове за диети все по-често може да се видят препоръки за провеждане на разтоварващи дни с храни, от които принципно се пълнее. Има ли смисъл от „разтоварване“ с шоколад, банани и картофи? Възможно ли е човек да отслабне с бонбони, без да навреди на здравето си?

Шоколад

Разтоварващите дни на шоколад са достатъчно популярни сред хората, които обичат да си похапват захарни изделия. В тези уеб сайтове се предлагат 2 варианта за такива хора. Но и в 2-та случая се подразбира, че отслабване е възможно да се постигне само с черен шоколад.

Процентното съотношение на какаото е необходимо да бъде колкото е възможно по-високо – минимум 75%. За един ден се допуска да бъдат изядени не повече от 200 грама, тоест максимум 2 стандартни опаковки, които обикновено са по 100 грама.

В първия случай е необходимо те да бъдат разпределени по равно на 3-5 хранения. Другия вариант е да се начупи целият шоколадов блок на парчета и през целия ден в неограничени количества да се пие неподсладен зелен чай, като в него периодично се добавят парченца шоколад.

Коментар на експерти по диететика:

Отслабването на шоколад е много спорна препоръка. Свалянето на половин-един килограм е действително възможно. Но на каква цена?

Принципно черният шоколад е много полезен и питателен. Изяждайки 1 цял шоколадов блок, вие ще си набавите половината от дневната ви доза мазнини, 1/3 от нормата желязо и магнезий и 1/5 част от фосфора.

Шоколадът е действително по-добре се пие със зелен чай без захар – това засилва неговите антиоксидантни свойства. А антиоксидантите както е известно, предпазват клетките от преждевременно разрушаване и предотвратяват много заболявания.

Но цял ден на шоколад е много голямо натоварване за панкреаса, черния дроб и нервната система. В него има много глюкоза, поради което организмът е принуден да синтезира допълнителен инсулин.

Освен това в какаовите зърна, а това означава, че и в тъмния шоколад се съдържа малко количество кофеин. Поради това лесно възбудимите хора по време на разтоварването могат да изпитат тревога и дискомфорт.

А тези усещания пораждат силен апетит да се хапне отново шоколад. И повечето дами се поддават на изкушението на ден следващ разтоварването и така всички стремежи за отслабване отиват напразно.

Банани

„Запознатите“ твърдят – банановият ден е прекият път към стройна фигура. За да направите разтоварването ще са необходими 1-1,5 кг от тези вкусни плодове и вода.

В рамките на деня ще трябва да изядете всички банани, разпределени на 5-6 хранения. Вода можете да пиете колкото желаете – желателно не по-малко от 1 литър течности. Освен вода можете да включите чай, сок или компот без захар.

Коментари на експерти по диететика

Това е повече или по-малко приемлив вариант за разтоварващ ден. В бананите има много витамини, калий и магнезий. Тези плодове притежават свойството да успокояват и повдигат настроението.

Те са полезни за стомаха, тъй като имат защитен ефект спрямо този орган. А противопоказание за тяхната употреба са само повишени нива на кръвната захар. Но следва да се има предвид, че в бананите се съдържат много бързи въглехидрати, които нашият организъм е възможно да преобразува в мазнини, които да се отложат в областта на талията.