Кетонните тела в урината се откриват при патологични състояния. При нормално състояние на организма тяхната концентрация е толкова незначителна, че не открива чрез наличните лабораторни методи.

Кетоните представляват метаболитен продукт, който се образува в черния дроб – ацетон, ацетооцетна и бета-хидроксимаслена киселина, при разпада на мазнините или при синтеза на глюкоза. При нормална хомеостаза те се образуват в малки количества и се извеждат чрез урината от организма.

Кетони в урината - какво предизвиква тяхната поява

Когато всички процеси в организма протичат нормално, кетонните тела бързо биват деактивирани и поради това не причиняват вреда на клетките. Ако скоростта на метаболизма на мазнините при човека е повишена, кетоните се образуват по-бързо и черният дроб не успява да ги деактивира напълно.

В медицината този механизъм на нарушаване на метаболизма се нарича кетоза и води до „подкисляване“ на кръвта.

Причини за откриване на кетони в урината

Установяването на кетонни тела в урината в повечето случаи е обусловено от понижени концентрации на глюкозата в кръвта, тоест хипогликемия.

Физиологически състоянието се компенсира с ускоряване на разпада на мастни клетки, за да се осигури на организма необходимото количество на енергията в резултата на синтез на глюкозата.

Разрушаването на мазнините се осъществява с участието на оксалоацетатна киселина, която се образува от глюкозата в резултат на серия от биохимични реакции.

При заболяванията, предизвикващи образуването на кетонни тела, се наблюдава дефицит на въглехидрати, на организма му се налага да синтезира глюкоза от своите собствени депа чрез разрушаването на собствени мастни клетки. Именно това явление води до появата на кетони в урината и кръвта.

Ацетонурия при деца - признак на нарушено усвояване на въглехидрати

Ацетонурията при децата е възможно да бъде обусловена от нарушаване усвояването на въглехидрати и мазнини. В такива случаи след хранене детето започва да повръща с миризма на ацетон. Подобна миризма се усеща и от неговата урина.

Родителите изпадат в паника, тъй като повръщането е много силно. Не всичко е толкова страшно – това състояние е възможно да не се повтори и никога повече.

То се основава на процеса на разрушаване на мазнините, приемани от храната. Ако тяхното количество е прекомерно, то и образуването на кетони в урината се увеличава. Именно те в големи количества предизвикват изменения в характеристиките на кръвта, интоксикация на организма и силно повръщане при децата.

При възрастните, поради по-стабилния имунитет кетонемията се проявява с нарушения на апетита, затруднено храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
Невинаги чревните разстройства при децата се предизвикват от постъпването на големи количества мазнини с храната.

Ако те се повтарят често, а в урината се открива повишена концентрация на кетонови тела, следва да се изключат захарен диабет, чревни инфекции, мозъчни тумори, увреждания на черния дроб, тиреотоксикоза. Ацетонемично повръщане може да възникне рядко и е възможно да безпокои едно дете от първата до 12-тата му година.

При децата с повишена възбудимост често се открива генетично нарушение на обмяната на веществата. Те често надминават своите връстници в развитието, но изостават в наддаването на тегло. Генетичните аномалии водят до чести диатези поради нарушения на обмяната на пикочната киселина и на пурините.

В зряла възраст при такива деца е голяма вероятността от развитие на подагра:

  • Кетоновите тела в урината и в кръвта могат да се появят при развитие на декомпенсиран захарен диабет на фона на намалена концентрация на глюкозата;
  • При гладуване организмът не получава въглехидрати с храната, поради това за синтез на глюкоза, се ускорява разпадът на мазнините.