Инструкция как да се разделите с излишните килограми, преди да дойде лятото.

Пролетта е прекрасно време, за да се приведем във форма. Ако се заемем със собственото си тяло още сега, в предстоящото лято на плажа няма да ви се налага да се увивате в хавлията и да криете неидеалната си фигура от очите на околните.

Как да се отървете от излишните килограми за няколко месеца?

Стъпка №1 – изчисляваме необходимото време

За седмица човек може да свали около 1 килограм, тоест за месец е реално да се очаква справянето с 3-4 излишни килограма. Ако изходното ви тегло е доста над нормалното за вас, тази стойност може да достигне 5 килограма.

Важно е събитията да се не се форсират. Дайте си време, за да влезете във форма. Плажният сезон вече не е далеч, а повечето от нас през зимата качват около 5-7 излишни килограма, и за да се избавят от тях, са необходими около 1-2 месеца.

Стъпка №2 – закусваме правилно

За да активираме правилно обменните процеси, е необходимо да закусваме в рамките на 1-1.5 часа от момента на събуждане. Закуската е много важна от гледна точка на постъпването на енергия под формата на калории, затова не е желателно да се пропуска.

Класическият вариант на закуската е кашата. Не толкова класически, но също добър са бърканите яйца, изварата и пудинга.

Стъпка №3 – планираме междинни хранения

Средно на ден трябва да правим по 1-2 междинни хранения. Първият между закуската и обяда, а вторият – между обяда и вечерята. Във варианта на 5-разовото хранене хапваме на практика на всеки 2-2.5 часа.

За междинните хранения са най-подходящи плодовете, киселите млека, неголям сандвич от пълнозърнест хляб и гореща напитка.

Стъпка №4 – обядваме умно

Много важно е да отчитаме количеството мазнини в менюто ни. Честа грешка, която правят на практика всички хора, обядващи извън дома и офиса, е невнимателното отношение към храната, която им се сервира по заведенията.

Едно е хапването просто на салата, и съвсем друго салата, обилно полята с мазен сос или с масло. Парче месо и непонятно с какво направена пържола – също са различни неща.

За съжаление, ние обръщаме внимание на обема на храната, а не на нейната калоричност. Това е неправилно. Трябва да се интересувате от състава на продуктите, особено когато се храните извън дома.

Стъпка №5 – вечеряме на време

Времето за вечеря обикновено е 19-20 часа. Но може да се променя в зависимост от това в колко часа човек ляга да спи. Най-добре е храненето да е 3 часа преди лягане.

Същевременно можете да направите и олекотен вариант на вечеря – кисело мляко, малко извара, пшенични трици – 3 супени лъжици.

Пълноценният вариант е парче месо, морски дарове, извара, яйца, риба или всякакъв друг белтъчен продукт. Гарнитура могат да бъдат само зеленчуци.

Стъпка №6 – преразглеждаме менюто

Изключете от менюто подправените с майонеза салати, полуфабрикати, чиито състав ви е неизвестен или не сте сигурни в него.

Ограничете или напълно прекратете употребата на свинско, агнешко, различни субпродукти – черен дроб, мозък, бъбреци. Допустимият обем е 1 чаена лъжичка масло дневно.

Стъпка №7 – не се надяваме на чудо

Не трябва да се мисли, че свалянето на килограми е възможно, без да се полагат никакви усилия. Някои жени възлагат големи надежди на масажите, но в момента на процедурата от тях слабее само масажистът.