Колкото уютен и пъстър да е есенният сезон, има някои събития по това време, които не са много приятни…особено за нас дамите. Студът и невъзможността да носим любимите си летни рокли, „бледнеят“ пред ужаса, наречен есенен косопад.

Затова днес решихме да обърнем внимание именно към това какво представлява това явление и как трябва да се контролира.

Защо косата „капе“ повече през този сезон

Смята се, че главният виновник за алопецията през този сезон е лятото. Човешката коса е съвкупност от косми, които минават през определен жизнен цикъл, преминаващ през различни фази.

Фаза на растеж (анагенна фаза), фаза на отделяне на косъма от скалпа ( катагенна фаза) и период на покой (телогенна фаза). Счита се, че в началото на лятото, повечето косми се намират в анагенната фаза, за да може косата да стане по-гъста и да предпази скалпа от яркото слънце и горещината през лятото. По време на самият летен сезон, косата се намира основно в телогенната фаза.

Есента е времето, когато допълнителната защита не е нужна и косата започва да опада. Редно е да споменем, че за косопада през този сезон, вина има и жаркото слънце и морската вода, които цяло лято са „тормозили“ косота ни. Все пак, имайте предвид, че прекомерната загуба на коса може също така да е симптом на хормонален дисбаланс, друго заболяване, желязодефицитна анемия и недостиг на някои витамини и минерали. Затова би било добре, ако имате възможност да се изследвате.

Кои са най-ефикасните методи за справяне с косопада

Повечето дами, най-вероятно, са наясно колко голямо разнообразие от витамини за коса, шампоани, ампули и маски може да се открие в магазините. Повечето от тях са доста скъпи и ефектите си остават основно по листовките.

За доброто състояние на косата ни, огромно значение има храненето. Смята се, че мазнините и протеините са най-важните макронутриенти за доброто състояние на косата ни. Яйцата са пример за отличен източник на белтъчини, а освен това са богати и на сяра, която се съдържа в космите. Пробвайте да комбиниране заедно с кокосово масло и зехтин.

Индийските методи за поддържане на естествена красота са всепризнати. Редовната употреба на къна и амла, ще подхрани космения фоликул. Освен това, те заздравяват косата, като със съставките си укрепват структурата на косъма.

И двете се откриват по повечето биомаркети и по-големите дрогерии.

Пробвайте и с масажи на скалпа. Тази процедура може да се прави самостоятелно от всеки, като се стараете да отделяте поне 5 минути дневно за да масажирате главата си. Така ще поддържате добро кръвообращение, което ще помогне за поддържането на жизнения цикъл на косата.