След като настъпи началото на астрономическата есен е време да започнем да се приготвяме за предстоящите студени месеци. Освен да изкараме топлите дрехи от гардероба, е редно да се погрижим и за организма ни.

По време на есента, освен че преживяваме големи температурни колебания сме и уязвими от грип и настинки. Да не забравяме, че Ковид все още върлува сред нас.

Това означава, че трябва сериозно да се погрижим за имунитета ни.

Кои витамини ще са ни най-необходими

Два от най-важните за нас витамини са силно зависими от смяната на сезоните – витамин С и витамин D. Защо това е така?

Витамин С се набавя до голяма степен от плодовете и зеленчуците. През лятото имаме достъп до повече свежи плодове и зеленчуци и, съответно, консумираме повече такива.

Когато времето се застуди, организмът ни ни предразполага да търсим повече топли храни и такива, богати на мазнини, за да си осигурим „защита от студа“. Затова е и установено, че през есента и зимата човек е по-малко вероятно да си набави витамин С. Неговото набавяне е важно, защото той притежава антиоксидантни свойства и защитава тялото ни от вируси и патогени. По този начин, организма отблъсква тези „вредители“. Този водоразтворим витамин поддържа клетъчните функции на имунната система.

За разлика от витамин С, витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че той не се изхвърля с урината, както витамин С, а се натрупва в тялото ни. Това обаче не означава, че сме предпазени от дефицит.

Витамин D се синтезира в дълбоките слоеве на кожата под действие на UV лъчите от слънчевата светлина. По време на студените сезони, човек, обикновено прекарва повече време вкъщи, старае се за покрива тялото си с плътни дрехи, а и слънцето тогава не е толкова силно. Поради тези причини, организмът ни не успява да го синтезира в достатъчни количества.

Витамин D подкрепя и подсилва имунната система.

Как да си набавим тези витамини през есента

На всички е ясно, че най-удобно и лесно е да се закупим витамините от аптеката. Най-добре за нас, обаче, би било да съумяваме да си ги набавяме по естествен начин.

Добрата новина е, че тепърва се задава сезона на вкусните портокали и мандарини, а те са богати на витамин С. В лимоните също се открива солидно количество от витамина, така че през тези сезони залагайте на свежа лимонова вода. Шипката също е вариант, чрез който да си га набавим.

Старайте се да оползотворявате и малкото слънчеви дни с разходки. Витамин D, освен чрез слънцето може да се набавя и от мазната риба и жълтъка.