Витамин С или аскорбинова киселина е необходимо на човешкия организъм съединение. Този витамин се отнася към водоразтворимите, и затова не може да се трупа в организма – излишното количество от него се отделя с урината.

Доколкото не можем да синтезираме витамин С сами е важно да направим така, че аскорбиновата киселина ежедневно да постъпва в организма.

Как правилно да го приемаме, достатъчно ли е да ядем, съдържащи витамин С храни, или е необходимо задължително да приемаме аскорбинова киселина задължително – в състава на добавки и комплекси от витамини.

Какви количества витамин С са ни необходими

Пресметнато е, че у нас средно се приемат по 55-70 мг витамин С на денонощие. Това не е толкова малко, но все пак не съответства на физиологичната потребност за възрастните – 90 мг в денонощие.

За децата този показател варира от 30 до 90 мг на денонощие.

Максимално допустимата дневна доза на витамин С – 2000 микрограма.

Сериозният недостиг на витамин С е рядкост, но умереният дефицит се среща сравнително често.

В най-голяма степен на авитаминоза са подложени:

  • Възрастни хора;
  • Хора, страдащи от разстройства на хранителното поведение;
  • Пушачи;
  • Спазващи диети със сериозни ограничения – по медицински или други съображения;
  • Страдащи от заболявания, влияещи на абсорбцията на вещества в дебелото черво.

Рационалното и балансирано хранене позволява да си набавим необходимото количество витамин С от храната.

В някои случаи обаче, когато трябва да се спазва специална диета с ограничения или процесът на абсорбция на хранителни вещества по едни или други причини е нарушен, може да е необходим прием на витамин С под формата на капсули или таблетки.

Точната доза, както и самият препарат, е по-добре да се подберат с лекуващия лекар.

Може ли да се пие витамин С за подсилване на имунитета

Идеята да се приема витамин С за имунитета е известна почти за всеки, затова и в период на обостряне на простудни заболявания много започват активно да пият аскорбинова киселина във високи дози.

Има ли смисъл в това? Еднозначен отговор сред лекари и учени и към момента не е налице. Така, в някои изследвания се демонстрира колко е полезно. През 2013 г. учени установяват, че приемът на 1000-2000 мг витамин С, в самото начало на болестта, помага за намаляване на продължителността на простудата – с 8% при възрастните и с 14% при децата.

Има обаче и изследвания, авторите на които смятат, че значителен ефект върху продължителността на простудата този витамин няма.

Как да разберем, че трябва да пием допълнително витамин С

За откриване на недостиг на аскорбинова киселина в организма е необходимо да се направи просто кръвно изследване. Това може да е комплексен анализ, позволяващ оценяване на концентрацията на всички витамини в тялото.

Това изследване се препоръчва на тези, които страдат от недостиг на тегло, разстройства на хранителното поведение или е принуден да спазва диети с ограничения по едни или други причини.

Резултатите от изследването следва да се обсъдят със специалист – терапевт, диетолог, ендокринолог. Лекарят може да коригира менюто или да подбере необходимата витаминна добавка.

Това може да е както мултивитаминен комплекс, така и монопрепарат, съдържащ само аскорбинова киселина. При избор е необходимо да се обърне внимание на състава.

Количеството на витамина не трябва да превишава дневната норма, а да отговаря на тази доза, която е препоръчал специалистът.

Как правилно да пием витамин С

Витамин С не трябва да се смята за безобидна добавка с приятен вкус. Ако наистина трябва да се приема, то това трябва да се прави правилно. И помнете, че при някои състояния е противопоказен.

Самият витамин оказва влияние на процесите, които протичат в организма. Понижава ефективността на някои антипсихотици, прави по-явни страничните ефекти на хормоналните противозачатъчни.

Кога трябва да се спре приема на витамин С

Тънкото черво може да усвоява не повече от 100 мг витамин С в денонощие, затова приемът на по-големи количества няма особен смисъл от гледна точка на физиологията, няма да се усвоява.

Излишният прием на витамин С може да предизвика диария, гадене и дори повръщане, болки в корема.