Ковид-19 остави сериозна следа в нашия живот и ще бъде запомнен завинаги. Вирусът се оказа изключително непредвидим и опасен. Установи се, че дори тези, които прекараха Ковид без сериозна симптоматика, се оплакват от последиците, които е отключил вирусът след това.

Един от тези пост-Ковид симптоми е косопадът.

На какво се дължи загубата на коса след Ковид

Най-вероятно, някои от вас са забелязали усилване на косопада, когато преминаваме през стресов период.

Това се дължи на факта, че организмът ни разпознава тази стресова ситуация и преустановява растежа на нова коса, за да „запази“ енергия за осъществяването на по-важните жизнени процеси, които могат да бъдат застрашени.

Ковид също представлява стрес за нашия организъм. Освен това, учените установиха, че вирусът уврежда кръвоносните съдове в нашия организъм и намалява антикоагулантните протеини, което води до образуването на тромби.

Косменият фоликул също се подхранва от кръвоносни съдове, което означава, че когато се сблъскаме с вируса, тези съдове също се засягат. Косменият фоликул се уврежда и косата спира да расте.

Известно време след справяне с инфекцията, 2 до 3 месеца, косъмът остава прикрепен към увреденият фоликул, след което пада.

Как да се справим с досадния косопад

Независимо дали сте мъж или жена, косопада е изключително травмиращо състояние. Затова решихме да ви предложим различни ефективни решения, с които да облекчите това състояние:

  • Редовно измиване на косата

Макар и някои фризьори да съветват да миете косата се по-рядко, за да не се омазнява, този съвет в случая не е приложим. Когато косата се мие редовно и се разресва, ние премахваме механично увредените фоликули, които са в крайната фаза на растеж и така се дава път за израстването на новата коса.

  • Прием на хранителни добавки

Установено е, че има вещества, които заздравяват космените фоликули и подхранват косата. Такива са желязото, цинка, селен, калций, витамини от група В и пептиди.

  • Доверете се на етеричните масла

Концентрираните полезни съставки в маслата подхранват кожата на скалпа и космените фоликули. Сред най-добрите масла срещу косопад и заздравяване на косата са: рициновото масло, маслото от лавандула, масло от розмарин и маслото от мащерка.

  • Посетете дерматолог

Обикновено реактивният косопад след Ковид-19 се облекчава за около 4 месеца. Ако процесът започне да се задълбочава и косата ви продължава да капе след 5-ия месец от започването на косопада е добре да посетите дерматолог и да се подложите на кръвни изследвания, които да установят причината за проблема.