Според данни от изследване, публикувано в рецензирано издание по репродуктивна медицина, количеството сперматозоиди в семенната течност на представителите на силния пол с всяка изминала година се понижава.

За периода от 1973 г. до 2011 г. нивото на понижение е 50-60%. Тези значителни понижения нагледно показват, че и в бъдеще продължава така, то шансове за естествено зачеване при жените почти няма да има.

Защо се понижават сперматозоидите в спермата, разкрития на лекари и учени

1.Интимност без предпазни средства

Повече от 30 различни вируси, бактерии и паразити се предават по полов път. 4 от 8 разпространени инфекции са вирусни и не се излекуват напълно. Това са вирусът на хепатит Б, на обикновения херпес, ХИВ и човешкия папилома вирус.

Същевременно сифилис, гонорея, хламидиоза и трихомоназа днес са напълно излечими. Това не е повод да се намалява бдителността и да се доверяваме на новия партньор, планирайки интимност без презерватив.

Всички изброени заболявания не само понижават качеството на спермата, но и правят зачеването понякога невъзможно. Например, гонорея може да предизвика необратимо увреждане на тестисите на мъжа.

2.Горещи процедури

Горещата вана, посещение на сауна или на СПА процедури в много топъл минерален басейн са много добра възможност за прекарване на свободното време за мъжа, но са изпитание за неговите тестиси.

Последните не обичат високите температури. Вследствие на тяхното въздействие значително се влошава качеството на семенната течност.

Не случайно специалистите не препоръчват на мъжете, които се подготвят за зачеване, да се съгласяват на тези процедури.

3.Хранителни добавки

Хранителните добавки за повишаване на мускулната маса или за подобряване на резултатите в спорта е препоръчително да се предписват само от лекар. Много добавки, включително и на авторитетни автори, са недостатъчно добре проучени, тъй като няма такива законови изисквания както към лекарствените средства.

Всички те се причисляват към хранителните добавки, а това означава, че е възможно да са с всякакъв състав, за тях режимът за пускане на пазара е уведомителен, а не разрешителен както при лекарствата. Изискването е само едно да не се стига до отравяне след тяхната употреба.

Някои от хранителните добавки за увеличаване на мускулната маса и за по-добро представяне в спорта оказват влияние на хормоналния фон, предизвиквайки изменения в нивата на хормоните, включително и на тестостерона.

4.Работа в седнало положение

Няма значение какво правите седнали – шофирате или ръководите бизнес от офисния стол, това може да нанесе сериозна вреда на здравето.

Изследвания на учени от университета Харвард показва, че мъжете, които само по 3 часа дневно прекарват пред телевизора, количеството сперматозоиди е два пъти по-малко от това на тези, които не се заседяват пред синия екран. Какво да говорим за тези, които по-голямата част от деня си прекарват седнали?

5.Недостатъчна интимност

Заблуда е, че колкото по-често мъжът стига до интимна близост, толкова повече се влошава качеството на спермата.

Понякога при планиране на зачеване е наистина полезно да се оставя време между актовете на интимна близост.

Колко продължителен да е този интервал, може да се препоръча от лекар, като се основе на здравните показатели на конкретния пациент.

От своя страна, вредата от редките интимни занимания е напълно доказана. В едно изследване, при мъжете, които се наслаждавали на интимна близост всеки ден, спермата била с по-високо качество, отколкото при онези, които цяла седмица се занимавали с други работи.

6.Бягане на дълги дистанции

Много мъже до толкова се увличат по фитнеса, че дори не забелязват как минават границите на оптималното. Така стигат до състояние да претренират, което нанася сериозна вреда на здравето.

По време на прекомерна активност или интензивни редовни натоварвания се образува много от хормона на стреса кортизол, който негативно влияе на качеството на спермата.

Изследване сред велосипедисти по планинско колоездене показва, че количеството сперматозоиди в семенната им течност било само 4% от нормата. Установява се, че при каране на колело повече от 5 часа седмично се влошава качеството на спермата.

7.Наднормено тегло

Освен че излишните килограми могат да доведат до увреждане на сърцето, е установено, че наднорменото тегло понижава фертилността на мъжете и качеството на спермата.