Притеснявате се, че детето ви все още не блести с някакви особени умения. Няколко универсални принципа ще ви помогнат да развиете познавателните функции на детето си буквално от пелените.

Ще достигне ли детето ви нивото на Айнщайн или Моцарт зависи не само от генетиката и средата, в която той расте, но и от качеството на общуването с възрастните. Американските педиатри са убедени, че любовта и грижите са изключително важни за развитието на детския интелект.

1. Говорете с детето

Съществува връзка между количеството думи, които слуша рожбата ви до 1 година и неговото вербално IQ. Колкото повече разговаряте с малкото, толкова по-богат ще става речниковият му запас. Просто говорете му за всичко, което има отношение към него – назовавайте околните предмети, коментирайте своите и неговите действия и усещания.

2. Четете книги на глас

Благодарение на книгите рожбата ви усвоява основите на четенето и писането, опознава новите предмети – без четенето на книги детето няма как да се обучава, да се образова и да развие творческо мислене.

След като прочетете една книга до край, намерете в себе си сили да се върнете към нея отново – честите повторение спомагат за развитието на паметта на детето.

3. Използвайте езика на жестовете

Езикът на жестовете оказва положително влияние на интелекта и на развитието на речта. С помощта на жестовете можете да учите детето да говори, да изучава чужди езици и по-лесно да усвоява новите знания.

Учени от Калифорнийския университет установили, че малките деца до 1 година, усвоили около 20 жеста по-бързо започвали да говорят и имали по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с връстниците.

4. Кърмете детето

Децата, които се хранят с майчино мляко, показват по-добри резултати на интелектуалните тестове от тези, хранени с майчина кърма.

Колкото повече кърма получава рожбата ви през първата година от живота си, толкова по-висок ще бъде неговият коефициент на интелигентност в бъдеще и дори когато стане на 30 години, според най-новото бразилско проучване, чийто участници били родени през 1982 г.

Ако все пак нямате достатъчно кърма или някакво заболяване, което възпрепятства кърменето, добре ще бъде да потърсите донорска кърма. Например към Столична община има създадена банка за кърма, която преминава през всички микробиологични тестове, преди да бъде закупена от жени-донори.

Цената ѝ е изключително поносима и е 1.80 за литър. Но за съжаление единствено в София има такава банка и за изминалата година количеството майчино мляко е стигнало само за 80 бебета и 84 са били общо жените донори.

За това, ако все пак не можете да си набавите е най-добре да използвате храни за бебета, обогатени с желязо. Децата, които имали сериозен дефицит на този елемент в бебешка възраст, показват по-ниски показатели на тестовете за интелект и за двигателни способности в юношеска възраст.

5.Позволявайте на детето си да бъде само

Ако постоянно поднасяте на рожбата си било то книга или играчка, то това било излишно натоварване за неговата все още неукрепнала нервна система, отговорна също и за интелектуалната дейност.

Голямото изобилие от информация води до намаляване на концентрацията и до отслабване на паметта. Освен всевъзможните занимания за развитие, детето трябва да бъде оставяно да прави това, което иска – например да скача, да крещи и да подхвърля играчки.