На много жени им се е случвало по една или друга причина да се сблъскат с нередовен месечен цикъл. В някои случаи менструацията им се появява по-рано от очаквано, в други по-късно, а може и въобще да не се появи.

Различни са факторите, които могат да доведат до нередовен месечен цикъл, но знаем, че може да се окаже изключително неприятно за вас да чакате без да знаете кога ще се появи. Това може да причини множество неудобства, да ви изненада неочаквано, да съвпадне с времето, когато сте на плаж и да развали почивката ви.  

Затова често голяма част от жените търсят начин да предизвикат цикъла си, с надеждата да го регулират и да не съвпадне с датите им за море. Знаете, че хапчетата които се използват за решаване на проблема могат да имат множество странични ефекти и ви повлияят повече негативно отколкото положително.

Затова в тази статия ще се съсредоточим върху това какви може да са причините за закъснение или нередовен цикъл и как да го предизвикате с природни методи, максимално безопасни за здравето ви. Не се чудете кога ще ви изненада, а бъдете спокойни и ги изпробвайте при проблем. 

Причини за промени в менструацията

Много а причините, които могат да доведат до промени в менструацията, закъсняването на цикъла или липсата му.

Стресът и силното емоционално напрежение са една от често срещаните причини за това. Те влияят на хормоналния баланс в организма и довеждат до закъснение или отсъствие на цикъла при много жени. Друга причина за това може да са физическите натоварвания или рязката промяна на тегло. Интензивните физически упражнения и внезапната загуба или покачване на тегло също влияят на хормоните и водят до смучения в цикъла.

Хормонални промени могат да получат и от прием на лекарства и някои заболявания. Ако страдате от заболяване или приемате лекарства, водещи до липса на цикъл, не е добра идея да се опитвате да го предизвикате, без да се консултирате със специалист.

Бременността и менопаузата също водят до липсата на цикъл, а при жените в предменопауза може да стане нередовен. Ако смятате да предизвикате цикъла си, първо се уверете, че не сте бременна или в менопауза.

Методите за предизвикване на цикъла, които ще ви предложим са изцяло натурални и за вас ще е по-полезно да изпробвате първо тях вместо лекарства.

Канела

Един от най-популярните методи за предизвикване на цикъла е чрез познатата канела. Вероятно всеки я има в кухнята си, но в този случаи използването ѝ няма да е в десерт, а малко по-различно. Тя има свойството да предизвика цикъла ви само за едно денонощие. Всичко, което трябва да направите е да вземете една супена лъжица канела и да я глътнете без вода.

Може да ви горчи и да е неприятна на вкус, но определено ще преработи за ситуациите, когато искате да предизвикате цикъла си бързо.

Магданоз

Магданозът е една от задължителните подправки, които също всеки има у дома. Той е известен с това, че консумацията му помага за регулиране на хормоналния дисбаланс в организма. Ако искате да предизвикате цикъла си с магданоз, просто трябва да ги сварите и да си приготвите горещ чай от него.

Девесил

Девесилът също е един от доста ефективните средства за предизвикване на цикъла. Използва се и при проблеми с матката. Приема се под формата на чай и се смесват 2 супени лъжици девесил с 300 мл вода. Трябва да варите чая около 10 минути и да го прецедите преди консумация.

За да има бърз ефект ве препоръчително да пиете такъв чай по 2-3 пъти на ден. Избягвайте да го пиете при редовен цикъл, защото кървенето ви може да стане обилно. По време на бременност в никакъв случаи не трябва да консумирате такъв чай, защото пиенето му крие риск от спонтанен аборт.

Витамин С

Приемането на витамин C води до намаляване на нивата на прогестерон в организма, а това от своя страна предизвиква цикъла. Можете да го приемате под формата на хранителна добавка – хапчета или прахчета, но не повече от 2 г на ден. А може и да повишите консумацията ас храни, които го съдържат - цитруси, люти чушки.

Лайка

Добре познатият чай от лайка също би помогнал при проблеми с редовността на цикъла. Това е така, защото тази билка е богата на растителни естрогени, които бързо предизвикват цикъла. За да има резултат е достатъчно да пиете по половин чаша по 2-3 пъти на ден. Този чай също не е препоръчителен за бременни, защото може да им навреди.

Това са част от натуралните методи, които бързо и ефективно могат да предизвикат цикъла ви. Ако често страдате от нередовен цикъл или често ви закъснява с много дни, можете да изпробвате различни практики срещу стрес. Йогата и медитацията помагат за редуциране на натрупания стрес и премахват менструални болки.

Поддържането на здравословно тегло и правилното хранене също са от значение за редовността на цикъла. Ако въпреки тези промени, проблемите ви продължат, е хубаво да се консултирате с лекар, за да изключите по-сериозни здравословни проблеми.