Бременността се съпровожда от повишена потребност на женския организъм от полезни вещества и енергия. Тъй като обезпечеността на развиващия се плод с множество хранителни съставки зависи напълно от бъдещата майка.

Едно от разпространените състояния, възникващи на фона на бременността е анемията. Как е възможно да се предотврати нейната поява?

Защо развитието на анемия по време на бременност е опасно?

Както е известно, това заболяване се характеризира с нарушаване на образуването на еритроцити – червени кръвни телца. Именно тези клетки осигуряват доставката на кислород до вътрешните органи и тъкани.

При анемия червените кръвни телца не са в състояние пълноценно да изпълняват своята функция, тоест да пренасят кислород. Вследствие на това се развива кислороден глад на тъканите и органите.

Анемията по време на бременност може а се развива на фона на недостиг на желязо или на фолиева киселина. Това заболяване е едно от най-честите усложнения, възникващи в период на износване на плода.

Анемията е възможно да доведе до планцетарна недостатъчност, което състояние е сред основните причини за смърт на плода, недоносване и раждане на деца с по-ниска от нормалната телесна маса.

Как да предотвратите развитие на анемия по време на бременност?

Заболяването често присъства при жените и преди бременността, но те често не му обръщат дължимото внимание. В резултат много бъдещи майки към края на края на своята бременност се сблъскват с проявленията на анемията.

Затова лечението при това заболяване е необходимо да се провежда своевременно и да не се очаква нейното прогресиране и развитие на усложнения.

Ако жената няма някакви хронични заболявания и се храни правилно, то се смята, че в своя организъм тя има запаси от желязо, които могат да покрият повишените нужди в периода на бременността.

Но много жени имат заболявания, обуславящи развитието на анемия. Например, баналният гастрит е възможно да доведе до съществено понижаване абсорбцията на желязо в стомаха и така да спомогне за възникването на анемия.

Затова е важно своевременното провеждане на лечение както на заболяванията извън половата система, така и на тези на репродуктивните органи, особено в етапа на планиране на бременност.

Важно!

При планиране на бременност – 3-6 месеца преди зачеването и в продължение на целия период от износване на плода се препоръчва употребата на 0.8 мг фолиева киселина дневно – витамин В9.

За да предотврати развитието на анемия бременната жена е длъжна да се храни правилно.

В хранителния ѝ режим трябва да бъдат включени такива храни като телешко, пуешко, пилешко, говежди черен дроб, риба, елда, яйца, зелена салата, спанак и други зелени листни зеленчуци, бобови – в неголеми количества, ябълки, праскови, кайсии, стафиди, сушени кайсии.

Плодовете, особено ябълките, а също и соковете, съдържащи различни плодови киселини способстват за усвояването на желязо в храносмилателния тракт.

Профилактичното използване на специални комплекси витамини, съдържащи и желязо може да се наложи при бременните, които и по-рано са страдали от анемия, както и при за тези, чието хранене е било непълноценно, например при строгите вегетарианки, при бременните за втори или следващ път, а също при работещите жени.

Ако наблюдаващият бременността лекаря е назначил на бременната железни препарати, то те трябва да се приемат според предписаните препоръки, за да се извлече максимална полза от използването им.