Човешкото тяло извършва различни движения, които са предопределени от природата. Всяко човешко движение се поставя в определена категория. Ето кои са основните типове движения на човека.

Знаете ли, че тласъкът не е вид упражнение, а категория на движение?

Тласъкът помага за упражнения, при които използваме като тежест собственото си тегло. Тласъкът се използва при повдигане, военна преса и всяко движение, което изисква изтласкване. Ако трябва да се класифицират различните типове движения, трябва да ги подредим в определена низходяща последователност, като ги разделим на три основни категории, като първата включва най-ефективното натоварване.

Повдигане

Повдигането е най-доброто движение за първично упражнение, което обхваща голяма част от мускулите, включително и тези в горната част на тялото. Тези класически упражнения укрепват гърдите, раменете, трицепса и корема.

Когато мислите да използвате тежести, а нямате под ръка, помислете за упражненията, които могат да натоварят мускулите ви чрез собственото ви тегло като набиране.

Не се отчайвайте, ако не можете да се наберете дори един път и не вярвайте на твърденията, че жените не могат да се набират, просто се нуждаете от малко време, постоянство и упоритост и скоро ще постигнете очакваните резултати.

Бързо и лесно може да се избавите от наднорменото тегло в областта на подмишниците, чрез Kettlebells. Тази тренировка помага за изгарянето на мазнините и бързо превръща отпуснатите зони в мускулна маса. Най-добрият начин да отслабнете е, чрез комбинация на това движение с кардио и ограничаване или преброяване на приетите калории.

Ако сте опитни спортисти, може да определите сами кое от тези първични упражнения е най-подходящо за вашите тренировки, може да тичате, да правите дълъг скок или всички упражнения, за които е необходима сила.

Какво представлява „мъртвата тяга“?

Упражнението наречено „мъртва тяга“, е най-често използваното при този тип движение и помага за укрепване на краката и гърба. За да изпълните упражнението правилно и да се предпазите от травми се стремете да поддържате гърба изправен. Задължително преди да преминете към упражнението правете стречинг, понеже „мъртвата тяга“ изисква определена гъвкавост.

Клековете са основен модел на човешкото движение

Клековете поддържат бедрата еластични, а коленете здрави. За да започнете това упражнение основното състояние на тялото трябва да бъде в пълен покой. Краката трябва да са на разстоянието на раменете Ви. Може да клякате продължително време, стига да не усещате дискомфорт.

Ако можете да изпълнявате упражнението без това да предизвиква умора и натоварване, ще постигнете чудеса с мускулите на вашите бедра, колене и гръб. Ако сте от хората, които редовно се заминават със спорт и клековете не представляват трудност за вас може да вземете допълнителни тежести, с които да подобрите резултатите си.

Протягането представлява първичен рефлекс. Изследванията показват, че е ефективен, колкото упражненията от йогата. Протягането помага на мускулите да се отпуснат след продължително стоене. Подобрява кръвообращението и тонизира тялото. Освен това този тип първично движение повиша настроението, понеже стимулира центровете в главния мозък.

Разходка или спринт?

Според скорошно проучване в Калифорния, продължителната разходка може да се окаже по-ефективна за редуциране на теглото от сутришното кардио. По този начин ще понижите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и високо кръвно налягане. Освен това при по-продължително бягане, джогингът е по-изморително начинание, затова вместо да тичате се разхождайте, но често променяйте темпото от бързо към бавно и обратно.