Гастритът е познато на повечето от нас заболяване на стомаха, от което под една или друга форма страдат, според различни оценки, около половината от всички българи. В по-голямата част от случаите заболяването възниква още в детската възраст.

Какво представлява гастритът, от къде произхожда и как човек може да предпази детето си от него?

Сложното, многостранно, приемащо различни форми заболяване „гастрит“ всъщност представлява възпаление на лигавицата на стомаха с характерни редовни обостряния през пролетта и есента. А нелекуваният гастрит понякога прогресира в язва.

Заболяването се проявява при децата при малко по-специфичен и невинаги може да се забележи.

Ако детето започне да редовно да се оплаква тъпи или напротив, остри болки в корема, от неприятни усещания за напрежение в корема, от гадене, запек, не се храни добре и бързо се изпотява – това е сигнал да се потърси помощ от специалист по гастроентерология.

Лекарят ще направи ултразвуково изследване на коремната кухина. Ако прецени ще извърши и неприятната, но неизбежна процедура по гастроскопия, ще вземе кръвна и фекална проба.

Ако диагнозата се потвърди е наложително започването на нелеката борба за възстановяване на здравето на детето.

От къде всъщност произхожда гастритът? Децата растат, започват да ходят на училище и техните родители вече нямат възможност да следят денонощно как те /децата/ се хранят.

Основните причини за възпаление на стомашната лигавица са нередовното хранене на големи интервали от време, консумация на „суха“ храна, хранене в движение, употреба на „вредна“ храна с оцветители и консерванти, изобилие в хранителния режим на мазни или пикантни храни, а също така и тяхното еднообразие.

Причина за гастрита също така може да стане и хранителната алергия, хроничните инфекции, продължителен прием на медикаменти и това, което в последно време се поставя на първо място е влошената екологична обстановка в големите градове и стресът, на който децата се излагат на всяка крачка.

Как може да бъде предотвратен гастритът?

Всичко зависи от грижата на родителите – в семейството е необходимо да се спазват правилата за здравословното хранене и децата от най-ранно детство да бъдат на практика отглеждани с тях.

Но разбира се това трябва да се прави в определени рамки, за да се предотврати детето да започне да злоупотребява с вредните храни, когато е свободно от родителския надзор в училище. Също така родителите трябва да се стремят да приготвят разнообразни храни.

Необходимо е детето да привиква, че приготвената храна, например, на пара – по-вкусна от чипсовете, пържените картофи и вафлите и най-важното тя е по-здравословна.

Закуската не е желателно да се приготвя в движение, тъй като в такъв случай родителите прибягват до най-простите за приготвяне и не много безопасни за подрастващия организъм – сандвичи.

На семейната трапеза трябва да се обръща достатъчно внимание, за да се научи детето, че да се опитва да се храни по-бързо изобщо не е необходимо.

У нас още от 2009 г. има приета Наредба на министерството на здравеопазването, регламентираща правилата за здравословното хранене на учениците, но за българския стандарт пълнозърнестите сандвичи са на доста висока цена и затова е важно родителите да се интересуват с какво се храни тяхното дете, когато е на училище и какви храни се предлагат там.

Ако родителите разберат, че детето им няма навика да се храни в големите междучасия е най-добре да му приготвят храна от вкъщи за училище.