Може би няма жена, която поне веднъж в живота си да не е заявявала, че е на диета. За жалост, обаче, в днешно време много от диетите се свързват с така добре познатия ни йо-йо ефект – а именно бързото отслабване, а след това и бързото напълняване.

Защо има йо-йо ефект?

Организмът ни, свикнал на малко калории и сравнително малко количество храна, както се случва при повечето диети сега, изведнъж след края на определената диета, след като сте успели да постигнете даден резултат, бива атакуван от същото количество храна, с което сте го натоварвали и преди. Тази промяна му действа страшно натоварващо и стресиращо.

От един вид здравословна храна се връщате към нормалния си начин на хранене, включващ пържено, дюнери, бургери, сладко и какво ли още не. Тази скоростна промяна предизвиква и скоростно напълняване.

Тялото ви започва да трупа излишните мазнини, защото не знае дали скоро няма отново да бъде оставено гладно и започва да се запасява. Това се нарича йо-йо ефект и е страшно широко разпространен при много нискокалорични диети, които се равняват по-скоро на гладуване, отколкото на правилно и здравословно хранене.

Как всичко това действа на психиката ни?

Откакто е установено наличието на този ефект, няма как да избегнем страха от напълняване, след като приключим диета. Но най-вероятно всичко, което ни е отново „позволено“, ни е така вкусно, че трудно се контролираме и се „изпускаме“.

Знаейки, че вече сме постигнали резултатите си, ние сме спокойни за теглото си и едва ли се ограничаваме – досега сме се ограничавали,нали и ние трябва да си поживеем. И докато се усетим – пак имаме нужда от диета.

След няколко такива успехи и последвалите ги провали, е установено, че възниква така наречения страх от напълняване – как можем да го контролираме?

Лесно. Не бива да тръгваме с нагласата, че отново ще сме дебели накрая – това, което трябва да направим е наистина да си повярваме и да знаем, че можем да направим дадено нещо. И по-трудното – след като го направим – да го задържим.

Най-оптималният вариант е да отслабваме бавно и с умерени темпове – но имайки в предвид нетърпеливата женска природа, това се случва много рядко. Добра идея е да си позволяваме всичко по време на диетата ни – но в умерени количества.

Избягвайки преяждането и винаги оставайки леко гладни след всяко хранене, или следвайки така наречения принцип: „често, но по малко“, ние не само забързваме метаболизма си с честия прием на храна, но и заедно с това отслабваме, без да се лишаваме от любимите си ястия.

Този режим, съчетан с подходящи тренировки дава възможно най-добрите резултати, особено ако сте в по-млада възраст. Той ще ви помогне да не се стресирате и да избегнете евентуалното напълняване.

Щом достигнете мечтаните си килограми започнете бавно да увеличавате храната, а не й се нахвърляйте моментално. Знаейки, че така всъщност почти не променяте начина си на хранене, ще ви накара да се отървете от досадното чувство, че отново ще напълнеете.

Следвайте някаква тренировъчна програма – тренировките, освен че помагат за поддържане на добрата форма, ще повдигнат самочувствието ви и настроението ви.

Позволявайте си всичко, което поискате, но все пак се стремете да налягате на здравословни продукти като пилешко месо, плодове, зеленчуци и ядки.