Няма как да не ви се е случвало – тежка вечер, а на следващата сутрин сте на работа. Закъснявайте, както обикновено, но щом погледнете в огледалото, спирате – целият ви врат е покрит с така наречените смучки, които ще направят всичко, но не и добро впечатление, където и да отидете.

Да прикриеш смучка може да се окаже изключително трудно за хората, които се сблъскват за пръв път с това и които не знаят какво да правят. Но всъщност това е доста по-лесна задача, отколкото изглежда.

Какво са смучките?

Това са сини петна, които се получават в следствие на силно и продължително засмукване на част от кожата.

Точно под кожата, съществуват малки капиляри, които при подобен натиск се спукват и видимият ефект от това се получава под формата на синина върху кожата. Принципно са най-широко разпространени по врата, тъй като той е едно от най-удобните места, податливи на тази техника.

Те изчезват след определен период от време, който по принцип варира от 1 до 5/6 дена, в зависимост от дълбочината на смучката – тоест от силата, с която е направена и времето, през което кожата е била засмуквана.

Опасни ли са смучките?

Много хора са на мнението, че смучките са страшно вредни за здравето и могат да причинят много по-сериозни проблеми, отколкото те биха могли наистина. Всъщност, важно е да знаем, че както по-горе вече пояснихме, смучките са просто синини.

Да, не са приятни и със сигурност, не са никак полезни за здравето, но това не ги прави опасни или предизвикващи други неприятности.

Единственото, с което може да ви навредят, е факта, че чрез тях се предават херпеси – ако партньорът ви има, погрижете се за здравето си и ограничете целувките от всякакъв вид, докато не се излекува напълно, тъй като това е инфекция, която се предава страшно лесно.

Все пак е добре да внимаваме, тъй като е известен един случай, при който засмукването на кожата е довело до съсирване на кръвта. Това се е случило през 2011 г., в Нова Зеландия, но все пак това е единственият подобен случай, за който сме информирани.

Как да прикрием смучките?

Ако навън времето предполага това, най-удобният начин, който може да ви помогне да прикриете неприятната синина е да си сложите поло или шал, но ако навън е топло, нещата стават по-сложни. Няма магически лек за смучки – трябва да се изчакат да зараснат, но можете поне да се опитате да забързате процеса.

За целта си направете студен компрес и го поставете на засегнатото място – постойте с него около 15 минути, след това го махнете за известно време и после повторете процедурата.

Много широко разпространен е и така нареченият „метод с лъжицата“ – оставете една лъжица в хладилника за известно време, докато се изстуди и след като я извадите, започнете да потърквате нежно мястото с нея, известно време. Но внимавайте, защото кожата на човека е изключително нежна и лесно можете да я нараните дори повече.

Друга добра идея е да използвате грим – фон дьо тенът и коректорът вършат страхотна работа тук, но обърнете внимание дали сте избрали правилния цвят.

Масажирайте мястото с кръгови движения, отвътре навън, за още по-бърз резултат.