Опитът и изследванията отдавна показват, че да се работи твърде много е вредно. Но понякога да се работи по-малко е невъзможно, и организмът има нужда от помощ да се справи с натоварванията.

Как да се хранят хората, които обичат да се трудят и какво е необходимо допълнително да включат към ежедневното си меню?

Когато работите на високи обороти, то се налага да приемате повече енергия, отколкото останалите хора.

При интензивни физически натоварвания хората разходват много повече енергия. Мъжете за ден могат да изгорят до 4000 килокалории, а жените до 3000. А средните норми за деня за 2 пъти по-малки.

Разходите на енергия на хората, които извършват интелектуален труд също не са малки. Ако постоянно трябва да се концентрирате това напряга, а освен това и преживявате резултата, само за снабдяването на мозъка с гориво са необходими от 750 до 1100 килокалории.

Естествено е, че при активна работа ще ви е необходима повече храна. Но каквото и да е количеството храна, то няма да ви спаси от основния враг на работещите хора – синдром на хроничната умора.

Как да ядете, за да не прегаряте на работа?

Умореният от работа организъм, който опитвате да заситите с калории и хранителни вещества, е подобен на печка, която сте забравили да запалите. Колкото и дървата да слагате в нея, топлина няма да има, необходим е огън.

В организма ролята на пламък играе обмяната на веществата. Когато ние неправилно преработваме постъпващите вещества, клетките просто не ги получават – оттам е и усещането за слабост и умора. За да ги сведете до минимум:

• Планирайте ежедневното си меню – ангажирайте си няколко часа, за да пресметнете колко калории и хранителни вещества са ви нужни, набавете си необходимите продукти и си измислете меню за седмицата. След това ще си спестите толкова усилия, че загубеното време, многократно ще ви се върне.

• Яжте редовно – може това да е само сандвич с полезни храни, но навреме. Не е полезно интервалът между 2 отделни хранения да е повече от 4-5 часа, между отделните хранения се подкрепяйте – най-подходящи са ядките – 1 шепа е напълно достатъчна, за да задоволи глада ви.

• Пийте вода около 30 минути преди и около 1 час след междинните хранения. Не е задължително да се придържате към нормата от 2 литра дневно, просто пийте толкова, че да не възниква и лека жажда.

• Приемайте витамини и минерални вещества на добавки. При високи натоварвания полезните вещества от храната не са достатъчни. Но задължително преди това се консултирайте с лекар – той ще ви назначи биохимичен анализ на кръвта, за да се установи от какви витамини конкретно имате нужда.

В никакъв случай не започвайте прием на хранителни добавки по собствено усмотрение, тъй като е възможно да си навредите и то доста сериозно.

Най-добрият начин за нормализиране на метаболизма е пълноценният отдих, адекватните физически натоварвания и разбира се – чист въздух. Но какво да правят хората, които работят прекалено много и нямат време, за да приложат на практика препоръките за нормализиране на метаболизма.

Качествената обмяна в организма не е възможна без левокарнитин. Това вещество е близко по състав до витамините от група В и дори понякога го наричат витамин В11. Неговата основна функция е транспортирането на мастните киселини до клетките и превръщането им впоследствие в енергия.