Бъбреците – това е важен чифтен орган на човека, които са разположени от двете страни на торса, на вътрешната повърхност на задната коремна стена. Тези органи осъществяват важна функция в организма – филтрират кръвта.

След този процес вредните вещества се извеждат от организма с урината. За денонощие бъбреците пропускат около 200 литра кръв, този показател се увеличава с приблизително 20 литра при бременност.

Средно се денонощие се отделя около 1.5 литра урина, с която от организма се изхвърлят вредните вещества, токсините и шлаките.

Бъбреците са предразположени към много патологии, ето защо е много важна профилактиката на тези заболявания. Ако бъбрек ви боли при движение, то това може да свидетелства за наличие на някакво заболяване.

Причини за болки в бъбреците

Когато при ходене усещате болка в областта на бъбреците, то следва да се замислите за възможните причини за това явление.

Най-често причината е доста сериозна, затова е необходимо да се потърси лекарска помощ, който да назначи изследвания. Възможните причини за болезнени усещания при движение могат да бъдат:

• Пиелонефрит – възпаление на бъбреците;
• Бъбречно-каменна болест – камъни в бъбреците;
• Атеросклероза и тромбоза на кръвоносните съдове на бъбреците;
• Тумори на бъбреците;
• Отпускане на чифтния орган;

• Бъбречни кисти;
• Туберкулоза на бъбреците;
• Травми на тези органи;
• Бременност;
• Нефрит на бъбречните легенчета – гломерулонефрит;

• Везикоуретрален рефлукс – връщане на урина обратно от пикочния мехур в пикочните пътища;

Освен изброените причини за болезнените усещания в бъбреците, подобни неприятни симптоми могат да се дължат и на други заболявания. Например, патологии на гръбначния стълб също предизвикват болки в пояса.

Също заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, далака и други органи могат да станат причина за болки при ходене или бягане.

Клинична картина при патология на бъбреците
При много бъбречни заболявания, освен че болят бъбреците след бягане и ходене възникват и други симптоми. Също за бъбречните заболявания свидетелстват болките и паренето при уриниране, честите позиви за него, хематурия – кръв в урината, изменение на количеството, цвета и миризмата на урината, подуване, особено сутринта.

Допълнителни симптоми на патология на бъбреците могат да бъдат влошено зрение, сърбеж и др. Ако такива проявления възникнат, то е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ и да се премине изследване.

Особености на болезнените усещания

Бъбречните болки се усилват значително при физически натоварвания – бягане, каране на велосипед, при занимания със спорт. Дори слабото потупване по ребрата отзад води до силна болка. Болезнените усещания могат да са с различен характер – силна остра, прострелваща или дърпащо-теглеща болка.

Продължителните болезнени усещания могат да свидетелстват за хронично протичане на заболяване. Острата болка може да е признак за запушване на кръвоносен съд, осигуряващ хранителни вещества на бъбречната тъкан.

Ако ви боли левият или десният бъбрек при ходене, то е необходимо да потърсите лекарска помощ и в частност да се обърнете към специалист – уролог, нефролог, които ще помогнат за определяне причината за болките.

Откриване на бъбречни патологии

При обръщане към лекар пациентът трябва да бъде не само готов за палпация и преглед. Голямо значение за диагностиката на заболяванията на бъбреците имат лабораторните изследвания на кръв и урина, които са изключително информативни методи за обследване.

Лечение на бъбреци

Провежда се в зависимост от поставената диагноза. Различните заболявания се лекуват в съответствие с показанията.