Всички знаем как да тренираме определени части на тялото. Ако трябва да направим мускули на ръцете, следва да правим лицеви опори и набирания – тези, които мечтаят за релефна преса – коремни преси, а ако искаме стегнати и добре оформени седалищни части – клякания.

Какво да правят тези, чийто основен проблем е двойната брадичка

Оказва се, че съществува методика, която допринася за разрешаване на този проблем.

Скулптурен масаж на лицето – какво е това

Методиката на скулптурен масаж на лицето е измислена във Франция от експерт по красота с 3 дипломи, в областта на ботаниката, биологията и химията. Променя се обичайния подход към провеждането на масажни процедури.

Ако до преди това се прибягваше до меки движения от типа на галенето за подмладяване на кожата, сега се поставя акцент върху детайлно раздвижване на мимическите мускули, което дава резултати съпоставими с инвазивните процедури.

Първоначално процедурата е предназначена за пациенти с нарушено кръвоснабдяване на главния мозък, предвид факта, че те са загубили мимическа подвижност.

Структурният масаж възвръщал активността на мускулите и помагал за нормализиране на движението на кръвта и на лимфата.

Резултатите от процедурите се оказват толкова впечатляващи, че методиката бързо се възприема от специалисти по красота и масажисти от различни страни. И днес е на върха на своята популярност.

Публикувани през 2020 г. резултати от изследване показват, че дълбокият масаж на лицето положително влия на психоемоционалното състояние на жените – подобрява тяхното състояние, понижава нивото на тревога и се подобрява възприето за собствената външност.

Какво може скулптурният масаж на лицето

Скулптурният масаж на лицето се причислява към естествения метод за контуриране на лицето. Това означава, че процедурите стягат и тонизират кожата, укрепват мускулите и способстват за справяне с гънки и бръчки. Доказва своята ефективност и за справяне с двойната брадичка.

Преди обаче да се пристъпи към сеансите за красота, следва да се изясни причината за поява на двойната подбрадичка. Изясняването на този въпрос е много важно, тъй като може да се предотврати повторната поява на двойна брадичка.

Причините може да са няколко:

  • Индивидуални особености на структурата на лицето – мускули и свързващ апарат;
  • Изменения на подкожно-мастната тъкан от възрастта;
  • Навикът да се седи с наведена напред глава – например, при работа на компютър или използване на мобилни устройства;
  • Промяна на хормоналния фон.

Най-честата причина за формиране на двойна брадичка е нарушение на тонуса на мускулите и преразпределяне на мастната тъкан в проблемната област. За тази цел и въздействие е необходимо да се оказва именно на тези зони, като се отстраняват едновременно другите възможни причини.

Регулярният масаж помага мускулите и техните тъкани да се върнат към първоначалната дължина и форма. Едновременно се повишава еластичността на кожата, особено тази, която е загубила еластичност в резултат на измененията от възрастта.

Доказано е, че масажът усилва циркулацията на кръвта и активира лимфния дренаж.

Кога да се планират процедурите

Процесите на стареене при различните хора не протичат еднакво. Въпреки това скулптурен масаж на лицето може да се прави още на 20-30-годишна възраст.

Противопоказание за провеждане на процедурите е наличие на увреждания на целостта на кожата, дерматологични заболявания в остър период, обостряне на алергични реакции, нарушения във функциите на ендокринната система, вирусни и инфекциозни заболявания в остър стадий.

Как да се подготвим за скулптурен масаж

За повишаване на ефективността на процедурата може да се използва лек овлажняващ крем или натурално масло, тези продукти осигуряват лесно плъзгане на ръцете по лицето.

Не забравяйте добре да почистите кожата с козметично мляко или с мицеларна вода след завършване на сеансите за красота.

Как да съхраним резултатите от масажа

Резултатите от масажа се запазват в продължение на 6 месеца, при положение че са проведени на курс от 7 до 12 процедури.

За поддържане на ефект, постигнат с масажа, следва да се практикуват ежедневни контрастни умивания и гимнастика за лице, което включва завъртания и навеждания на главата.

След козметичните процедури по масаж резултатът може да се поддържа с физиотерапия – мускулна стимулация, която стяга мускулната основа и се формира красив овал на лицето.