Сред менопаузата настъпва при жените на 50 години – когато менструацията не идва минимум година. При някои обаче това може да се случи и по-рано. Ако менструациите спрат преди 45-годишна възраст, това е ранна менопауза, а ако е преди 40 – преждевременна.

Кои са факторите, които водят до ранна менопауза

Ранната и преждевременната менопауза често се съпровождат от различни симптоми, сред които топли вълни, нередовни менструации, сухота на влагалището, проблеми със съня, емоционални изменения и загуба на желание за интимна близост.

Освен това, изследванията доказват, че тези състояния повишават риска от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, остеопороза, а в неотдавнашен научен труд се установява, че ранната менопауза е рисков фактор за старческа деменция.

Невъзможно е да се предскаже ранната менопауза, преди да настъпи, но има редица фактори, които могат да изложат жената на по-висок риск.

За тях е важно да се знае, за да си направи жената необходимите прегледи и изследвания и при необходимост да се вземат мерки.

1.Хромозомни аномалии

Учените са установили, че определени дефекти в хромозомите могат да доведат до това менопаузата да започва по-рано от обичайното.

Синдром на крехката Х-хромозома – това е генетично заболяване, което може да предизвика редица проблеми в развитието, сред които недостатъчност на яйчниците и това може да доведе до недостатъчност на яйчниците.

Жените със синдром на Търнър – генетичен синдром, характеризиращ се с непълна хромозома, често имат проблеми с функциите на яйчниците, което може да предизвикат ранна менопауза.

2.Тютюнопушене

Пушенето в анамнезата, тоест дори не в момента на настъпване на прехода към менопауза, а понякога и по-рано, може да способства за ранна менопауза. Изследване на учени от Университета на Отава показва, че редовното тютюнопушене може да ускори настъпването на менопауза за срок до година.

Съществува научна версия, че полицикличните въглеводороди, които попадат в организма с цигарения дим, носят отговорност за прекратяване на менструациите.

3.Хирургични процедури

Ако операция засяга репродуктивните органи, това може да предизвика ранна менопауза. Най-вероятно е това последствие при жени, преминали през една овариектомия, при отстраняване на единия яйчник, или при хистеректомия – при отстраняване на матката.

Тези процедури понижават нивата на хормоните, сред които естроген и прогестерон, способствайки за прекратяване на менструациите.

А ако е проведена двустранна овариектомия, когато се отстраняват и двата яйчника, това води до незабавно начало на ранната менопауза.

Операциите по повод рак на таза и на маточната шийка също са свързани с ранна менопауза, макар и да влияят значително по-малко.

4.Неврологични състояния

Някои неврологични състояния са свързани с ранна менопауза, например, това се наблюдава при епилепсия. По данни на експерти от Фонда за епилепсия, ускоряването на настъпването на климакс е по-вероятно при жени, които изпитват голямо количество пристъпи или имат т.нар. менструална епилепсия, когато пристъпите се усилват по време на месечен цикъл.

5.Някои медицински процедури

Известно е, че методи на лечение като химио- и лъчетерапия, които често се използват за терапия на рак, нарушават фертилността.

По данни на Австралийската асоциация по менопауза, тези методи на лечение увреждат тъканите на яйчниците. Обикновено те нанасят голяма вреда при по-високи дози и когато терапиите са насочени към областта на таза.

Когато яйчниците са увредени, това може да намали количеството яйцеклетки или да попречи на тяхното съзряване за оплождане. Това не само затруднява забременяването, но може и да доведе до ранна менопауза.

6.Семейна история

Това е всеобщо известен факт, и учените от Клиниката на Кливлънд го потвърждават с изследвания – жените, чиито майки и баби са се сблъскали с ранна менопауза, с голяма вероятност ще им се случи същото, менструациите им ще спрат по-ранно, отколкото е средната възраст за менопауза.

Вярно е и обратното твърдение – ако менопаузата при близки роднини е настъпила късно, то климаксът също ще дойде извън средностатистическата възраст за това.

7.Автоимунни заболявания

Редица автоимунни заболявания се оказват свързани с ранна менопауза, сред които ревматоиден артрит, чревни възпалителни заболявания и патологии на щитовидната жлеза.

8.Прием на някои лекарства

Някои лекарства, понижаващи нивата на естрогена, могат да способстват за ранна менопауза. За пример се посочва препаратът тамоксифен – препарат, използван за предотвратяване на рак на млечната жлеза при жени с висок риск.

Норвежки учени установяват, че при жените, които живеят на село, менопаузата настъпва средно с 1,5 години по-късно, отколкото при тези в градовете, и това се свързва със зеленината наоколо.