Пъпки е възможно да се появят на видно място. За съжаление, това не е проблем само за юноши и девойки. Възможно е внезапно да се появи пъпка на видно място и в зряла възраст и да съсипе външния вид и настроението.

Как бързо да се избавим от тази неприятност

Предварителна подготовка преди използване на SOS средства

Преди използване на средства за локално приложение, е важно правилно да се погрижим за кожата:

  • Да почистим от козметиката и други замърсявания с помощта на хидрофилно масло или мицеларна вода;
  • Измиване с топла вода и пяна, която не съдържа агресивни компоненти;
  • С внимателни движения нанесете обикновения крем или серум на кожата.

Ако игнорирате този ритуал за грижа за кожата – има риск само да задълбочите ситуацията и вместо една пъпка да получите възпалени точки по цялото лице.

Проблемът е в това, че една от най-разпространените причини за поява на пъпки – това е размножаване на бактерии в порите на фона на тяхното запушване и непостъпване на кислород в тях.

Всички експресни средства срещу пъпки могат още повече да ограничат достъпа до кислород, тъй като силно изсушават кожата и предизвикват лющене. Ето защо експертите предупреждават да не се използват такива средства без предварителна подготовка.

Какви средства отстраняват пъпките в кратки срокове

2 часа преди мероприятието справянето с внезапно появилата се пъпка надали е възможно, необходимо е време, за да узрее и да изчезне. Значително ускоряване на този процес може да се постигне със следните средства:

1.Гел или крем с бензоилпероксид

Това е мощно активно вещество, което се прилага в терапията за акне. Бързо намалява възпалението и нормализира образуването на кожния себум.

Кремът с бензоилпероксид може да се използва не по-често от 1-2 пъти дневно и само на мястото на пъпката, тъй като е възможно да раздразни кожата и способства за загуба на вода от нея.

2.Цинков крем

Това е евтино универсално средство, разработено специално за грижа за проблемна кожа. Цинковият оксид, който съдържа този крем, е с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Може да се нанася по 3-4 пъти дневно.

3.Етерично масло от чаено дърво

Това етерично масло се слави с антибактериалните си свойства и се смята за едно от най-силните етерични масла. Забелязва се положителен ефект при използване на етерично масло от чаено дърво против пъпки и черни точки.

Съвременната фармацевтична промишленост успешно се ползва от неговите свойства и предлага на потребителите множество препарати за решение на различни кожни проблеми.

В чист вид етеричното масло за лице се използва само в краен случай. Доста по-безопасно е да се добави в някаква натурална основа – масло от гроздови семки или бадеми, и след това с помощта на памучен тампон се нанася на лицето.

4.Лепенка против пъпки

Това е относително нов и един от най-недооценяваните продукти, позволяващи достатъчно бързо и ефективно да се избавим от пъпките, да намалим възпалението и зачервяването.

Това козметично средство създава идеална влажна среда, като предотвратява появата на белези и ускорява регенерацията на кожата.

Лепенката против пъпки представлява тънко покритие от хидрофилен колоид и прозрачна основа, обикновено полиуретан, благодарение на което е почти незабележим на кожата.

При умел грим тази лепенка може да се използва и през деня.

5.Кубче лед

Ледът забавя кръвообращението и помага за намаляване на възпалената пъпка.

Сложете кубче лед или два в малък херметичен пакет или увийте в памучна кърпа. Приложете леда на лицето за 10-15 минути. Повторете процедурата след 9-10 часа.

А ако изцедим пъпката

Трудно е да не се подадем на изкушението да изцедим пъпката, когато ни предстои дългоочаквана среща или важна интервю. Дерматолози предупреждават, че изцеждането може да задълбочи проблема:

  • Ако част от гнойта попадне в кръвообращението – това може да се последва от разпространение из целия организъм. Особено опасни в това отношение са пъпките, които в областта на носа и устните, поради особеностите на кръвообращението на тази част на лицето.
  • При изцеждането на пъпката се увреждат механично капилярите. Резултатът е, че лесно може се получат червени или синкави петна, справянето с които е много по-трудно, отколкото с пъпка.
  • Има риск да остане белег, поради увреждането на кожата.