Много хора не могат да се събудят, докато не си изпият сутрешното кафе. Тази ароматна гореща напитка зарежда тялото с енергия и привежда в тонус организма.

Зад всички това се крие веществото кофеин. Използва са не само в хранителната индустрия, но и в тази на красотата.

Какви удивителни свойства притежава кофеинът

Какво е това кофеин

Кофеинът е естествен стимулатор, който се съдържа в зърната кафе. Присъства в какаото и в любимия на много от нас – шоколад. Страничните ефекти на кофеина в храненето са добре проучени, повишава умствената концентрация, понижава физическата умора, подобрява настроението.

Как действа това вещество в полза на красотата

Производителите на козметични средства го добавят в овлажняващите и anti-age кремовете, в козметиката за контур на клепачите, избелващи и изсветляващи средства, маски и серуми за лицето, козметика за моделиране на фигурата и за грижа за областта на шията и деколтето.

Сред козметичните средства кофеинът си е завоювал славата на антиоксидант с anti-age, противовъзпалително и антицелулитно действие. Наистина ли обаче притежава всички указани ефекти.

Ролята на кофеина в козметиката – 5 основни свойства

Как кофеинът въздейства на кожата, в своята практика виждат дерматолози и козметици.

1.Намалява отоците около очите

Кофеинът често се съдържа в кремовете и серумите за клепачи. Притежава съдосвиващи свойства, затова може да намали проявленията на торбички под очите.

При местно приложение кофеинът намалява подуването и подобрява кръвообращението в кожата.

Важно е да се разбира, че резултатите от използването на средствата с кофеин не са дълготрайни, затова тази козметика следва да се използва всеки ден.

2.Стимулира топенето на мазнини

В anti-age козметиката кофеинът способства за заглаждане на кожата, прави проявленията на портокалова кожа по-малко явни. Това е основна съставка на кремовете за отслабване и против целулит. Действа чрез стимулиране на кръвообращението.

3.Поддържа младостта на кожата

Кофеинът е силен антиоксидант, който се бори с разрушителното действие на свободните радикали. Тяхната концентрация в организма се увеличава, поради вредни навици, УВ-лъчи и замърсяване на околната среда.

Свободните радикали отключват процеса на преждевременно стареене на кожата, способстват за ранна поява на тънки линии и бръчки.

4.Намалява зачервяването при розацея

При това хронично заболяване на кожата кофеинът е необходимо е да се приема. В едно изследване се установява, че приемът на кафе с кофеин се асоциира с намаляване зачервяване на кожата при розацея. Учените обясняват това със съдосвиващ ефект.

5.Поддържа защитата от слънцето

Кофеин често се добавя в слънцезащитната козметика, тъй като това е мощен антиоксидант. Това вещество обезпечава допълнителна защита от слънцето на кожата наред със слънцезащитните филтри понижава негативното влияние на УВ-лъчите.

Съществуват изследвания, изучаващи потенциала на кофеина в забавянето на процесите на стареене на кожата и профилактика на рак на кожата.

Какво казва науката за кофеина

Интересно е, че резултатите от изследванията са противоречиви – засега едни демонстрират сериозни преимущества, други не потвърждават дори и малка част от заявените свойства.

Помага ли против торбички под очите

Кремовете и серумите с кофеин за областта около очите може да са много популярни и търсени средства, но според учените те може да се окажат просто плацебо.

В изследване от 2011 г. учените са сравнили резултатите от използване на обикновено средство и гел с 3% съдържание на кофеин на кожата на хора с отекли клепачи.

Изследователите не откриват значителни подобрения при група хора, използващи средство с кофеин. Учените обясняват това с факта, че торбичките под очите често са резултат от структурни нарушения в кожата, които е невъзможно да се изменят с простото свиване на кръвоносните съдове.

Ефективен ли е кофеинът в козметиката против целулит

Тук наблюденията са на страната на потребителя. Потенциалът на кофеина при използване на антицелулитно средство е по-висок от предходния случай.

Притежава ли кофеинът подмладяващо действие

Според изследване от 2013 г. кофеинът може да противодейства на фотостареенето на кожата. Освен това е ефективен за стимулация на растеж на косата.

Помага ли срещу УВ лъчите

Антиоксидантните свойства на кофеина също са се изучавали от учените. Според изследване от 2011 г. обаче възможностите му са ограничени. Въздейства не на всички разновидности на свободните радикали.

Заключение

Кофеинът е съставка с добър потенциал и тези, които искат с негова помощ да подобрят състоянието на кожата, може да се препоръча да пият по 4 кафета дневно и да използват козметика с кофеин в състава.