Всички жени желаят да изглеждат по най-добрия начин. Изтощавайки себе си с диети и тренировки, те свалят излишните килограми, стягат отслабените си мускули и дори побеждават целулита.

Но се оказва, че след нормализирането на теглото по тялото остават грозни бели линии - стрии. Вие обаче няма нужда да изпадате в паника. В настоящата статия ще ви разкажем как да се избавите от тези естетически неприятни кожни белези.

Стриите не изчезват безследно

На козметиците често им се налага да отговарят на въпроси, възможно ли е пълното премахване на тези линейни кожни белези. Не следва да храните илюзии, че след като се подложите на масажи и скъпи процедури, стриите ще изчезнат напълно. Следи от тях ще останат, макар и едва забележими.

В първия стадий на появата на атрофичните кожни белези организмът се опитва да се справи с тях със собствени сили. Това се случва чрез нарастването на съединителната тъкан, която е с висока концентрация на малки кръвоносни съдове.

Именно това е причината първоначално стриите да са с розов цвят, а с течение на времето избеляват. Белезите не потъмняват при излагане на слънчева светлина, тъй като съединителната тъкан не съдържа пигментни вещества.

Появата на стрии може да се предотврати

В най-началния стадий образуването на тези кожни белези е напълно възможно да бъде предотвратено. Вземете профилактични мерки, за да поддържате еластичността на вашата кожа:

• Осигурете на своя организъм физически натоварвания. За повишаване на еластичността на кожата са най-ефективни всички видове спортове, при които мускулите се разтягат. Върху тренираните мускули е по-малко вероятно да се образуват такива естетически неприятни кожи проявления.

• Хранете се правилно – изобилието от плодове и зеленчуци осигурява на вашия организъм витамини, а достатъчното количество белтъчна храна спомага за синтеза на колаген и еластин. А сладките и храните, съдържащи нишесте, е по-добре да се избягват;

• Не допускайте значителното надвишаване на вашето оптимално тегло. При първите признаци на напълняване насочете всички свои сили към свалянето на излишните килограми;

• По време на бременност използвайте специално поддържащо бельо. Сутиените и бандажите трябва да бъдат произведени от естествени материали. Важно е правилно да изберете размера на поддържащото бельо. Всички препоръки по избора следва да ви даде наблюдаващият ви акушер гинеколог.

• Задължително използвайте овлажняващи кремове за тялото, съдържащи колаген и еластин.

Ако те все пак са се появили

За лечението на стрии са разработени множество методи. Можете да опитате народни средства, масажи, козметични средства, маски и ако всичко това не помогне – професионални козметични процедури.

Препоръчително е първоначално да пробвате със средствата, които предлага народната медицина. Те са достъпни като цена и са абсолютно безопасни. Но ако не забележите желания ефект, тогава потърсете услугите на козметик.

Лечение на стрии с народни средства

Домашно приготвените кремове и ексфолианти спомагат за намаляване на стриите и се отразяват благоприятно на кожата.

Крем от сока на алое

Пригответе смес от сока на алое, зехтин и 10 капки от витамините А и Е. 2 пъти дневно втривайте внимателно крема в проблемните зони като предварително леко го нагреете. За усилването на ефекта можете да използвате за втриването специална гъба за масаж.

Ексфолиант от захар

В равни пропорции смесете сол и захар, добавяте някакво растително масло – например слънчогледово. Но най-добре е да използвате зехтин. Смесете добре и можете да нанесете полученото веднага върху проблемните зони.

Но тази процедура е препоръчително да се провежда под душа. Проблемните участъци от кожата внимателно се намазват със сместа, а след това се измиват с топла вода.
Ваните с различни добавки ще ви помогнат не само да намалите последствията от напълняването и бременността, но и ще ви избавят от излишните килограми.

Вана с морска сол

Разтворете във ваната един пакет морска сол и също толкова сода за хляб. Потопете се във водата от 10 до 15 минути и измийте излишъкът от сода от тялото с топъл душ.

Вана с добавено нишесте

Разтворете половин килограм нишесте и няколко капки ароматно масло във ваната. Потопете се във водата за около 10-15 минути.

Следва веднага да предупредим, че тези средства е необходимо да се използват редовно. Лечението на стриите е много бавен процес и само вашето търпение и упоритост ще ви помогнат да си върнете първоначалния вид на кожата.