>Повечето от нас в едни или други моменти от живота им се е налагало да преживяват това чувство – когато им се струва, че няма изход.

Действително в живота има ситуации, от които е много трудно да се намери изход. Въпреки това, ако човек успее да излезе от такава ситуация, с гордост може да каже на самия себе си: „Аз победих!“

Затова ако сте се оказали в положение на безизходица, първото, което е необходимо да направите, е да запитате себе си:

„В действителност всичко ли е толкова безнадеждно или много силно сте се „навили“, а е възможно и просто да искате да пострадате, да се оплачете на любимия или дори по този начин да се стремите да привлечете внимание към себе си?“

Като цяло, в алгоритъма на действията, насочени към борба с чувството за безизходица, първата стъпка, която е нужно да предприемете, това е –

Стъпка №1 – анализ на проблема

Помните ли, че всичко е относително? Когато проблемът бъде подложен на анализ обикновено се открояват 2 момента: 1/ в повечето случаи проблемите могат да бъдат разрешени 2/ в сравнение с настоящите беди, при вас нещата не са стекли толкова неблагоприятно.

Стъпка №2 – вземете се в ръце и честно се запитайте: „Желая ли да се справя със своя проблем?“

Факт е, че понякога, уморени от неразбиране, търсейки вниманието на другите хора или по някакви други причини, ние сами „запращаме“ себе си в ъгъла на безизходицата, а след това започваме гордо да страдаме.

И такъв „страдалец“ не бърза да се избавя от своите проблеми, тъй като те го правят значим на първо място в неговите собствени очи. Затова бъдете честни със себе си, отговаряйки си на свещения въпрос: „Желая ли аз да се справя със своето душевно състояние и да се върна към нормалното?“

Стъпка №3 – мога ли да се справя сам или ми е нужна помощ?

И така забравете за гордостта и потърсете чужда помощ, ако почувствате, че ви е действително необходима.

Само помнете стъпка №2 и не правете следващата грешка – не тръгвайте по лъжливия път на „замазването“ на проблема и както се казва, „преливане“ от пусто в празно с хората, които не са способни да ви помогнат да преодолеете неблагоприятното ви душевно състояние. Нима не желаете да се справите със своя проблем?

Или сте мазохист, на който са му приятни деструктивните разговори и допълнителното „навиване“?

Стъпка №4 – конструктивна помощ

Поздравяваме ви – свършили сте половината от работата – диагностицирали сте проблема си и сте се убедили да встъпите в борба с него. Това означава, че вече не сте в безизходица, тъй като сте предприели действия, насочени към подобряване на ситуацията.

Стъпка №5 – ще се справя сам

Така постъпват хората, които не са готови да споделят своите проблеми и предпочитат самостоятелно да ги решават. Вероятно сте много силен човек, щом виждате потенциал в себе си да се борите с тежкото чувство за безизходица.

Стъпка №6 – самонастройка

За начало си спомнете притчата на Соломон за пръстена с надпис „И това ще мине “, тоест постарайте се да се успокоите и да се отнесете към своите проблеми от философска гледна точка. И това състояние ще премине и ще го забравите като лош сън.