Психолозите съветват как лесно и просто да направим така, че дните около Коледа и Нова година да преминат не както обичайно, в състояние на тиха истерия, а спокойно и приятно.

Това може и да ви прозвучи странно, но болшинството от хората се отказват от полагащите им се според трудовото законодателство отпуски и почивни дни. Хората или не желаят, или не могат да почиват.

Предпразничните дни са сериозен източник на стрес, който често неутрализира цялата радост и почивка от дългоочакваните празници.

Дори ако нямате възможност да си вземете отпуск и да се подготвите за най-големите празници през годината, както подобава, е необходимо да си поставите приоритети, за да не попадате в капана на коледно-новогодишната паника.

Разбира се, всички ние желаем да приключим с всички важни дела преди настъпването на Новата година или пък най-добре преди Коледа. Психолозите съветват да не се насилваме да върши важните задачи до края на годината и да не се страхуваме да оставим нерешените задачи за началото на следващата година.

И освен това много често се получава приключените набързо ангажименти ще трябва да се правят отново след празниците.

Най-голямото количество стрес обикновено се пада на покупката на подаръци и на пазаруването преди Коледа и Нова година и на търсенето на подаръци.

Основната препоръка в този случай е тази работа да не се отлага за последните дни преди Коледната и Новогодишната нощ, когато в повече магазини е страшна лудница.

Пожертвайте ефектът на изненадата и попитайте близки и приятели какви подаръци биха ги зарадвали.

Също така можете да икономисате много време и сили, като закупите подаръци от онлайн магазините, без да излизате от дома, но имайте предвид, че повече българи вече се преориентираха към онлайн пазаруването и обикновено сроковете за доставка за по-дълги от обичайните 2-3 дни и могат да подминат седмица, тоест има вероятност, ако поръчате подаръци от онлайн магазини, те да пристигнат след празниците.

Няма да поемате върху себе си – цялата организация на коледната и новогодишната нощ, покупката и украсяването на елхата, покупката на подаръци, почистването на дома и т.н., делегирайте някои от тези задачи на други членове на семейството.

Можете да съставите списък с всички необходими приготовления и да помолите всички членове на вашето семейство да запишат името си срещу това, с което биха искали да се заемат. Навярно, ще се намерят желаещи, които да отговарят за всеки пункт по отделно.

Разбира се, важно е в суетата на приготовленията да си оставите време и място за самите себе си.

Ако не сте успели да делегирате голяма част от грижите по приготвянето на празника, задължително планирайте за вас самите един почивен ден или поне няколко часа, които да посветите на разкрасяващи процедури, отпускащ масаж, посещение на кино, на любим ресторант или на домашна почивка в леглото и с любимите ви комедийни филми.

Най-важното е да изпитвате удоволствие от подготовката за празниците, за тази цел трябва да започнете от по-рано, тъй като блъсканиците и опашките по магазините могат да развалят настроението и на хората, които имат действително железни нерви.

А какво остава за останалите, които ще трябва да свършат немалко работа, въпреки че официално дните около Коледа и Нова година са обявени за почивни.