Причина за косопад могат да бъдат емоционален стрес и преживявания. Нервното напрежение се отразява неблагоприятно на здравето, включително и на здравето на косата.

Как да преустановите косопада и да възвърнете гъстотата на косата си?

Затова четете в настоящата статия.

Жителите на големите градове на практика са в постоянно в стрес. Честото безпокойство, конфликтите на работа и в семействата, преживяванията по повод на кариерата често водят до нервни сривове и дори до депресии. Както е известно всички заболявания са от нерви и косопадът не е изключение.

Защо от нерви капе косата?

Как така се получава така, че от стрес оплешивяваме? Както е известно, по време на стрес в кръвта се освобождава голямо количество от хормона адреналин. По начало такъв хормонален дисбаланс по никакъв начин не се отразява на здравословното състояние.

Но настъпва момент, когато организмът вече не е в състояние да компенсира негативните последствия от стреса. Така например хормоналните нарушения водят до влошаване на предаването на хранителни вещества и кислород към космените фоликули.

Постоянният кислороден глад и недостатък на хранителни вещества в крайна сметка води до косопад.

Ако козметичните средства не помагат, причината за косопада най-често в скалпа, а вътрешен. Препоръчително е в такъв случай да се започне с ликвидация на нервно напрежение и стрес.

Как да се преборим със стреса?

За да преустановите косопада, е необходимо да отстраните на първо място първо причината. Старайте се по-често да напускате градската суета и си организирайте релаксиращи процедури.

Възможно е да ви е необходима помощ от психолог. В никакъв случай не я пренебрегвайте. Препоръката на специалиста в никакъв случай няма да бъде излишна.

Витамини за косата

Трихолозите препоръчват при косопада да се назначат пълни медицински изследвания с цел откриване на евентуална вътрешна причина за него. На първо място е добре човек да разнообрази хранителния си режим и включи храни богати на витамин А, В6, В12, Е, D и РР.

В настоящия летен сезон изобщо не е трудно човек да се набави витамин Д по напълно естествен начин като се излага за кратко на пряка слънчева светлина.

Но е важно слънчевите бани да бъдат с мярка, тъй като прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи е опасно за здравето. Ако се придържате към тези препоръки след около 2-3 седмици ще забележите активизиране на ръста на косата.

Масаж на скалпа

При косопад такива масажи са наложителни. Те подобряват кръвообращението в скалпа и спомагат за насищане на космените луковици с кислород и хранителни вещества.

Маски за косата

За преустановяване на капането на косата помагат маските за коса. Полезни са тези с мед, както такива с отвари от репей и коприва.
Важно е да се отбележи, че причината за косопада невинаги е авитаминозата.

В допълнение – прости храни за здравето на косата и ноктите

Най-често причината за косопад е недостиг на силиций, желязо или слаба функция на щитовидната жлеза. За това е необходим комплексен подход. Както вече знаете, тези микроелементи можете да си набавите от черния дроб, най-добре пилешки, червено месо, пълнозърнести и бобови храни.

А що се отнася до щитовидната жлеза, е необходимо да консумирате храни, които са богати на йод като морски дарове, яйца, банани и т.н.