Какви сексуална проблеми могат да се появят при мъжете с диабет?

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция е липсата на ерекция, без която не може да се осъществи полов акт. Състоянието включва невъзможност за получаване и поддържане на ерекция.

Случаите на мъжете засегнати от еректилна дисфункция свързана с диабет варират в широки граници от 20 до 75%. Мъжете, които имат диабет са от два до три пъти, изложени на по-голяма вероятност от еректилна дисфункция, отколкото тези, които нямат диабет. При мъжете, които имат диабет еректилната дисфункция се появява около 10 до 15 години по-рано от тези без диабет. Изследванията показват, че еректилната дисфункция може да се определи като ранен маркер за диабет, особено при мъже на възраст под 45 години.

Освен диабета може да има и други причини за еректилна дисфункция, които включват високо кръвно налягане, бъбречно заболяване, злоупотреба с алкохол или заболяване на кръвоносните съдове. Еректилната дисфункция може да възникне и поради странични ефекти от употребата на някои лекарства, психологически фактори, тютюнопушене или хормонален дефицит.

Мъжете, които изпитват еректилна дисфункция трябва да потърсят съвет от лекар. Обикновено консултациите включват въпроси, свързани с историята на пациента с вида и честотата на проблемите, употреба на лекарства, пушене и пиене, навици или заболявания. Провеждат се физически и лабораторни изследвания, които помагат за решение на сексуалните проблеми. Вашият лекар ще провери кръвната глюкоза и хормоналните нива, освен това може да поиска от пациента да си направи тест у дома, в който да проверява за ерекцията по време на сън. Въпросите включват прояви на симптоми на депресия или стрес в резултат на промени в живота.

Еректилната дисфункция може да бъде резултат от увреждане на нервите, състояние наричано невропатия. За лечението на еректилната дисфункция се предписват различни медикаменти като орални таблетки, но е възможно и употреба на вакумна помпа и други средства за решаване на проблема. Всички тези методи имат предимства и недостатъци. Психологическо консултиране за понижаване на тревожността може да бъде необходимо. Операцията за имплантиране на устройство, което да подпомага ерекция обикновено се използва за лечение, след като всички други методи са неефективни.

Ретроградна еякулация

Ретроградна еякулация е състояние, при което част или цялата сперма на мъжа отива в пикочния мехур, вместо навън на върха на пениса по време на еякулация. Ретроградната еякулация се получава, когато вътрешните мускули, наречени сфинктери не функционират нормално. Сфинктерът автоматично отваря или затваря един пасаж в организма. При ретроградната еякулация, спермата навлиза в пикочния мехур и се смесва с урината, след което напуска тялото по време на уриниране, без да навреди на пикочния мехур. Мъжете, които изпитват ретроградна еякулация могат да забележат, че малка част от спермата се изхвърля по време еякулация, те трябва да са наясно с условието, че могат да възникнат проблеми с плодовитостта. Анализ на проба от урина след еякулация ще разкрие дали в нея има наличие на сперма.

Лошия контрол на кръвната захар и увреждането на нервите може да доведе до ретроградна еякулация. Други причини включват операция на простатата и някои лекарства.

Ретроградната еякулация може да бъде резултат от диабет. Има лекарства, които могат да усилят мускулния тонус на сфинктера на пикочния мехур. Ако мислите, че имате проблем с плодовитостта се консултирайте с уролог. Той ще ви помогне да откриете най-подходящите техники за лечение на проблема.